Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych prosím pomoct s výpočtem obsahu lichoběžníka. Úloha zní následovně:
Vypočítejte obsah lichoběžníka ABCD (AB ll CD), jsou-li dány velikosti a,c,alfa, beta.
Děkuji
Bohužel tu mám ještě minimálně další dvě úlohy, se kterými si nevím rady. První zní:
Délka jedná odvěsny pravoúhlého trojúhelníka ABC je rovna 75% délky druhé odvěsny. Určete obvod tohoto trojúhelníka, je-li jeho obsah S=24cm^2.
Druhá úloha:
Dvě strany trojúhelníka mají délky 3cm a 4cm, jeho obsah je 3cm^2. Určete délku třetí strany.
Předem mockrát děkuji za pomoc.
↑ ___JIRIK___:Obsah lichoběžníka
Do vzorce pro obsah lichoběžníka nám chybí výška v, tedy z bodu D spustíme kolmici /výšku v/na stranu a - patu kolmice označíme X - dostaneme pravoúhlý trojúhelník AXD, ve kterém známe úhel alfa.
Z bodu C to samé a patu kolmice označíme Y a dostaneme paravoúhlý trojúhelník CYB. Z trojúhelníku AXD víme, že tg alfa=v/x, kde x velikost části straby a, tedy velikost AX.
Z trojúhelníku CYB víme, že tg beta=v/y /y jako malé x, akorát u vrcholu B. Dále víme, že x+y = a-c. Z těchto tří rovnic dokážeme vypočítat v a poté obsah.Pokud to není jasné,napiš.Sl
Délka jedná odvěsny pravoúhlého trojúhelníka ABC je rovna 75% délky druhé odvěsny. Určete obvod tohoto trojúhelníka, je-li jeho obsah S=24cm^2.
>> oznacme delku jedne odvesny x, pak delka druhe odvesny je 0,75x. tedy obsah tohoto trojuhelniku je
. nyni lze snadno vypocist delky odvesen a pak pomoci pythagorovy vety dopocitat delku prepony a obvod.
Dvě strany trojúhelníka mají délky 3cm a 4cm, jeho obsah je 3cm^2. Určete délku třetí strany.
>> na wikipedii hledej Heronuv vzorec
Mnohokrát děkuji za pomoc. :-)))))
___JIRIK___ napsal(a):
Dobrý den, potřeboval bych prosím pomoct s výpočtem obsahu lichoběžníka. Úloha zní následovně:
Vypočítejte obsah lichoběžníka ABCD (AB ll CD), jsou-li dány velikosti a,c,alfa, beta.
Děkuji
Znáš výsledek?
Mně to vyšlo:
___JIRIK___ napsal(a):
Bohužel tu mám ještě minimálně další dvě úlohy, se kterými si nevím rady. První zní:

↑ gadgetka:
Myslím, že příklad je špatně.
Můj výpočet:
Označme: a,b - odvěsny
c - přepona
Z Pythagorovy věty:

↑ ___JIRIK___:
Jak už tady někdo psal:
Známe obsah trojúhelníka a dvě strany.
Pro výpočet obsahu trojúhelníka, pokud známe délky všech stran lze využít Heronův vzorec.
My známe dvě strany a obsah tudíž z toho můžeme určit délku třetí strany.
Heronův vzorec:
kde a,b,c jsou délky stran a 
Určíme tedy malé s.
Určíme s - a
Určíme s - b
Určíme s - c
Nyní můžeme dosadit do Heronova vzorce tj:
rovnici umocníme a dostaneme:
- úpravou dospějeme k rovnici:
zavedeme substituci 
- vrátíme se k substituci a dostaneme:
Třetí strana trojúhelníku má přibližně délku 6,7664 cm nebo 2,05314 cm
Viz obrázek
http://forum.matweb.cz/upload/839-d1.jpg

↑ gadgetka:
Přesto jak jsi přišla na toto:
PS Už to vidím. Odvolávám co jsem odvolal.
Cheop napsal(a):
↑ gadgetka:
O pár řádků výš mám rozepsané za pomoci x strany a, b, c i obvod. Protože obvod vyšel 3x a x je osm, 3*8 je 24 :)
Jedinou chybu, co jsem u příkladu měla, bylo to, že jsem u S místo násobení pravé strany dvěma, tuto stranu dvěma dělila. :)
Zdravím a přeji pěkný den.
Cheop napsal(a):
↑ gadgetka:
PS Už to vidím. Odvolávám co jsem odvolal.
:)