Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám problém s výkladem příkladu:
"V jisté loterie vyhrává ze 100 losů 10 losů. Jaká je pravděpodobnost, že majitel 10 losů nevyhraje na žádný los?".
Uvedené řešení je ve tvaru
.
Ovšem po chvíli přemýšlení si myslím, že zadání se dá vyložit tak, že správný postup by zahrnoval i výpočet výrazu:
.
Moje otázka na vás tady je, pro které řešení se kloníte a proč. Příp. jestli by se příklad mohl dát vykládat oběma způsoby, že jde o nepřesné zadání.
Díky za reakce.
↑ JirkaT:
Dobrý večer.
Řekl bych, že správný postup řešení dá výsledek
- 10 nezávislých pokusů, v nichž je pravděpodobnost zdaru prakticky stejná a = 1-0.1 = 0.9.
Tomu podle mě odpovídá zadání.
Druhý postup by byl správný v případě, že deset losů by bylo vybráno z množiny sta losů, mezi nimiž je právě 10 vyhrávajících losů.
Tomu podle mě zadání neodpovídá.
↑ Jj:
Děkuji za reakci:
Rozumím tomu, jak to chtějí vypočítat podle učebnice. Jde mi o to, že právě, jak navrhujete druhé řešení: Že se dá pochopit zadání tak, že mám jistou loterii se 100 lístky. Deset z nich vyhrává. A já mám 10 těch, co zrovna nevyhrává.
Bylo by lepší, kdyby tam byla formulace "V jisté loterii vyhrává z KAŽDÝCH 100 losů 10 losů. ..."? Pak by bylo podle mě víc vidět, že nevybírám už z těch 100.
To je i verze, kterou jsem našel v novějším vydání.