Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím a prosím, mám problém při vykreslování tečny do grafu v programu MAPLE.
Mám zadaný příkaz: plot([(x+3)*surd(6-x, 3), [(x+3)*surd(9, 3), x, x = -10 .. 10], -(x+3)/(9^(1/3))], x = -8 .. 8, color = [blue, black, black], thickness = [3, 1, 1], linestyle = [1, 3, 3], scaling = constrained);
Pro upřesnění:
funkce: (x+3)*surd(6-x, 3)
tečna: (x+3)*surd(9, 3)
Tečna se mi vždy vykreslí mimo a špatně. Rovnice tečny je ale správně, když si pro kontrolu nechám vykreslit samotnou tečnu, vykreslí se správně. (viz. obrázek)
Můžete mi prosím poradit, jak upravit příkaz, aby se tečna vykreslila správně? Byl bych rád, kdybych mohl upravit pouze už mnou vytvořený příkaz a nemusel používat (pokud to je možné) jiný postup a mezikroky.
Předem moc děkuji za každou radu a informaci, už nad tím sedím několik hodin (a dní) a nemůžu na to přijít.
Zdravím,
funkce: (x+3)*surd(6-x, 3)
tečna: (x+3)*surd(9, 3)
pokud funkce je , potom se mi nezdá tečna (x+3)*surd(9, 3) (i když to přímku vykreslí).
plot([(x+3)*surd(6-x, 3), [(x+3)*surd(9, 3), x, x = -10 .. 10], -(x+3)/(9^(1/3))]
Co je to červeně vyznačené? Děkuji za upřesnění (přesunu do sekce CAS).
Do grafu se má vyznačit tečna a normála. Rovnice jsem vypočítal a vyšlo mi následující:
tečna: y=(x+3)*(9^(1/3))
normála: y=(-1/(9^(1/3)))*(x+3)
Červeně vyznačená je právě tečna, která se mi špatně vykresluje
↑ jjuraa:
ano, pro tento bod je v pořádku, normálu také vykresluje správně.
[(x+3)*surd(9, 3), x, x = -10 .. 10]
Když z toho ponecháš jen (x+3)*surd(9, 3), v závorkách plot([(x+3)*surd(6-x, 3), (x+3)*surd(9, 3), -(x+3)/(9^(1/3))], x = -8 .. 8,...
to také nevykreslí?
S tímhle předpisem normála i tečna sice prochází správným bodem, ale normála má špatný "úhel" - není kolmá k tečně :/ (viz obrázek)
Děkuji za rady, už jsem to nějak vykreslil, sice (nejspíš) jiným způsobem než by to má být, ale v obrázku to sedí. (viz obrázek č.2)
↑ jjuraa:
tak to je dobře. Závěr (podmínky) jsem neřešila, to mám naznačeno jen x = -8 .. 8,.... To má být scaling = constrained (aby bylo vidět, že kolmé, jinak je na pohled zkresleno) - jak nakonec máš.
Označím za vyřešené.
Stránky: 1