Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Callme:
neviem aké kritéria na konvergenciu radov poznáš, ale na tu absolútnu konvergenciu by som buď použil limitné zrovnávacie alebo len obyčajné zrovnávacie, kde ukážeš že tento rad v absolútnej hodnote je určite menší ako nejaký konvergentný a na tu relatívnu konvergenciu napríklad Leibnizovo kritérium ak ti to niečo hovorí alebo len tvrdenie, že ak rad konverguje absolútne tak potom konverguje.
↑ Callme:
no ak chces ukazat absolutnu konvergenciu tak jasne ze musis ukazat ze konverguje
ako si napísal, lenže ukazovať že nejaký zadaný rad konverguje tak, že ukážeš že spĺňa Cauchy-Bolzanovu podmienku je v mnohých šialené podľa mňa. Práve preto sa dokazovali tie kritéria, aby si mal nejaký ľahší aparát na dokázanie konvergencie.
↑ Callme:
Neabsolutně znamená ne absolutně, tj. konvergenci zadané řady. Cauchy-Bolzanovu podmínku zde napsal tomson. Tato podmínka je celkem triviálně ekvivalentní definici konvergence řady, a proto ve většině případů je její ověření stejně náročné, jako vyšetření konvergence dané řady z definice.
↑ Callme:
No snažíme sa ti tu vysvetliť, že existuje síce postačujúca podmienka na konvergenciu ... lenže na nejaké počítanie boli dokázané kritéria, ktorá sa väčšinou dokážu tak, že sa ukáže, ak rad splňuje nejaké predpoklady tak potom nutne splňuje tu CB podmienku a teda konverguje. Takže pri určovaní konvergencie ich môžeš používať ... nutná podmienka môže niekedy poslúžiť k tomu, že ukážeš, že ju daný rad nesplňuje a teda nemôže konvergovať
↑ Callme:
Nutná podmínka samozřejmě nestačí, pokud není zároveň postačující. B-C podmínka je, jak jsem napsal, ekvivalentní definici konvergence řady, a tedy to je podmínka nutná i postačující. Jak jsem dále poznamenal, tato ekvivalence je triviální, a proto ověření této podmínky je zpravidla náročné. Proto často používáme podmínky, které jsou pouze postačující, např. limitní srovnávací kritérium, které jsem už zmínil.