Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 11. 2014 16:12 — Editoval Neth (08. 11. 2014 18:37)

Neth
Reputace:   

Derivace maticových výrazů

Zdravím všechny, píšu sem kvůli následujícímu.

Mám problém si představit některé derivace maticových výrazů a to bohužel naprosto intuitivně jasných. Když si třeba vezmu zobrazení $f: \mathbb{R}^{n} \to \mathbb{R}^{m}$, $f(\textbf{x}) = \textbf{Ax + b}$, kde $\textbf{A} \in \mathbb{R}^{m\times n}$ a $\textbf{b} \in \mathbb{R}^{m}$. Intuitivně mi přijde jasný, že derivace bude $\textbf{A}$, ale pokud si to rozepíšu po složkách, už mi to vůbec není tak jasné a přijde mi, že se musí vynulovat všechny prvky matice kromě diagonály...

Chápu, že je tohle asi hodně hloupý dotaz, ale byl by někdo, prosím, tak hodný a poradil mi? Děkuju.

EDIT:

Na toto jsem už přišla, zasekla jsem se však na další související věci: Pokud mám zobrazení $f: \mathbb{R}^{n} \to \mathbb{R}$ a $g: \mathbb{R}^{n} \to \mathbb{R}^m$, kde $f(\textbf{x}) = g(\textbf{x})^{T}g(\textbf{x})$, jaký je nejlepší způsob jak dokázat, že derivace f je $f'(\textbf{x}) = 2g(\textbf{x})^{T}g' (\textbf{x})$? Předem moc děkuju za odpověď.

• (téma jako vyřešené označil(a) Neth)

#2 10. 11. 2014 12:33

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Derivace maticových výrazů

Zdravím,

další související věci: $f'(\textbf{x}) = 2g(\textbf{x})^{T}g' (\textbf{x})$

nepomůže tomu, dívat se na výchozí krok jako na derivaci součinu $f(\textbf{x}) = g(\textbf{x})^{T}g(\textbf{x})$? Děkuji (a přesunu dle pokynu).

#3 10. 11. 2014 14:44

Neth
Reputace:   

↑ jelena:

Ahoj, to se obávám, že nepomůže: to bych získala $f'(\textbf{x}) = g'(\textbf{x})^Tg(\textbf{x}) + g(\textbf{x})^Tg'(\textbf{x})$ a jsem prakticky tam, kde jsem byla. Myslím, že by se mělo vycházet z $[\textbf{x}^T\textbf{x}]'= 2\textbf{x}^T$ a z derivace složené funkce, ale nemůžu přijít na to, jak to na to "naroubovat".

#4 10. 11. 2014 21:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Neth:

já jsem to zkoušela rozepsat jako řádek g_1(x), g_2(x)...g_n(x) a k tomu sloupec (podobně), jelikož po vynásobení jsou členy (g_1(x))^2 ..., tak derivace (s ohledem, že funkce g(x) je složená) vychází, jak požaduješ, ale tak to asi nechceš odvozovat.

$[\textbf{x}^T\textbf{x}]'= 2\textbf{x}^T$

To jsi odvozovala jak? Děkuji.

#5 10. 11. 2014 21:16

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ Neth: není náhodou $g'(\textbf{x})^Tg(\textbf{x})$ a $g(\textbf{x})^Tg'(\textbf{x})$ totéž?

#6 10. 11. 2014 23:28

Neth
Reputace:   

↑ Stýv:

Ha, pardon, to mi nedošlo! Děkuju mnohokrát!

#7 10. 11. 2014 23:40 — Editoval Neth (12. 11. 2014 13:20)

Neth
Reputace:   

↑ jelena:

Odvozovala jsem to úplně stejným způsobem jako píšeš:

$f(\textbf{x}) =\textbf{x}^T\textbf{x} = (x_1, ..., x_n)\begin{pmatrix}x_1 \\ ...\\ x_n \end{pmatrix} = (x_1^2+ ... + x_n^2)$

$(\frac{\partial f(\textbf{x})}{\partial x_1}, ...,\frac{\partial f(\textbf{x})}{\partial x_n}) = (2x_1, ..., 2x_n) = 2\textbf{x}^T$

V tomhle případě mi tam právě dělá neplechu ta složená funkce, pokusím se si s tím ještě pohrát, děkuju moc a moc :)

#8 11. 11. 2014 21:48

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ Neth: kdyžtak parciální derivace se značí $\partial$, je to i tady v editoru, hned první blok

#9 12. 11. 2014 13:15

Neth
Reputace:   

↑ Stýv:

Pardon, opravím to.

#10 12. 11. 2014 14:05 — Editoval Rumburak (12. 11. 2014 14:31)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Neth:

Ahoj.
A co takhle vzít si na pomoc definici součinu dvou matic, jak doporučila kolegyně ↑ jelena:, již zdravím ?

Máme $g: \mathbb{R}^{n} \to \mathbb{R}^m$,  tj. $g  = (g_i)_{i=1}^m$ ,  dále 

$f(\textbf{x}) = g(\textbf{x})^{T}g(\textbf{x}) = \sum_{k=1}^m g_k(\textbf{x})g_k(\textbf{x})  = \sum_{k=1}^m g_k^2(\textbf{x}),       \textbf{x}  = (x_j)_{j=1}^n$ .

Odtud zderivováním podle $x_j$  dostáváme

$\frac{\partial}{\partial x_j} f(\textbf{x}) =  \sum_{k=1}^m \frac{\partial}{\partial x_j}g_k^2(\textbf{x}) =\sum_{k=1}^m 2g_k(\textbf{x}) \frac{\partial}{\partial x_j}g_k(\textbf{x}) = 2 \sum_{k=1}^m g_k(\textbf{x}) \frac{\partial}{\partial x_j}g_k(\textbf{x})$ ,

atd.

#11 12. 11. 2014 15:37

Neth
Reputace:   

↑ Rumburak:

Parádnost, děkuji moc. Už mi to je všechno jasné.

Děkuju za čas vás všech.

Zápatí