Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny, píšu sem kvůli následujícímu.
Mám problém si představit některé derivace maticových výrazů a to bohužel naprosto intuitivně jasných. Když si třeba vezmu zobrazení ,
, kde
a
. Intuitivně mi přijde jasný, že derivace bude
, ale pokud si to rozepíšu po složkách, už mi to vůbec není tak jasné a přijde mi, že se musí vynulovat všechny prvky matice kromě diagonály...
Chápu, že je tohle asi hodně hloupý dotaz, ale byl by někdo, prosím, tak hodný a poradil mi? Děkuju.
EDIT:
Na toto jsem už přišla, zasekla jsem se však na další související věci: Pokud mám zobrazení a
, kde
, jaký je nejlepší způsob jak dokázat, že derivace f je
? Předem moc děkuju za odpověď.
Zdravím,
další související věci:
nepomůže tomu, dívat se na výchozí krok jako na derivaci součinu ? Děkuji (a přesunu dle pokynu).
↑ Neth:
já jsem to zkoušela rozepsat jako řádek g_1(x), g_2(x)...g_n(x) a k tomu sloupec (podobně), jelikož po vynásobení jsou členy (g_1(x))^2 ..., tak derivace (s ohledem, že funkce g(x) je složená) vychází, jak požaduješ, ale tak to asi nechceš odvozovat.
To jsi odvozovala jak? Děkuji.
↑ Rumburak:
Parádnost, děkuji moc. Už mi to je všechno jasné.
Děkuju za čas vás všech.
Stránky: 1