Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Methylcyklobutan je bromován do 1. stupně. Určete procentuální zastoupení monobromderivátů v reakční směsi, jestliže vodík na terciárním uhlíku reaguje 50krát rychleji než vodík na primárním uhlíku a vodík na sekundárním uhlíku reaguje 6krát rychleji než vodík na primárním uhlíku.
Napsala jsem si produkty reakce: 1-brom-1-methylcyklobutan, 1-brom-2-methylcyklobutan, 1-brom-3-methylcyklobutan.
Bromace probíhá v poměru 1:6:50. a dál nevim.
↑ coda:Ještě 1-(brommethyl)butan
Pak sečtěte všechny primární, všechny sekundární a všechny terciární vodíky, ponásobte tím ty poměry.
Zdravím,
já tomu rozumím tak, že vstupní Methylcyklobutan má 1 primární, 3 sekundární a 1 terciární C.
Určete procentuální zastoupení monobromderivátů
je určit zastoupení jednotlivých produktů, jak jste s kolegou napsali
1-brom-1-methylcyklobutan - reakce na terciárním
1-brom-2-methylcyklobutan - reakce na sekundárním (ale takové jsou 2 stejné - nalevo a napravo do terciárního)
1-brom-3-methylcyklobutan - reakce na sekundárním.
1-(brommethyl)butan - reakce na primárním.
tedy když nám vznikne 1 molekula 1-(brommethyl)butan (reakce na primárním), potom 50násobek molekul 1-brom-1-methylcyklobutan (reakce na terciárním) a 6násobek molekul 1-brom-3-methylcyklobutan (reakce na sekundárním naproti terciárnímu) a 2*6násobek molekul 1-brom-2-methylcyklobutan - reakce na sekundárních nalevo a napravo od terciárního). Edit: Zde ještě musí být uvažován počet vodíků k substituci - viz příspěvek 5 kolegy houbar.
Teď sečteme všechny molekuly a stanovíme % podíl jednotlivých produktů.
↑ houbar: je tak? Děkuji.
↑ jelena:
Není. Nejde o počet uhlíků, ale o počet vodíků.
1-(brommethyl)butan může vzniknout vyměněním třech různých vodíků za brom.
1-brom-1-methylcyklobutan vyměněním jednoho vodíku.
1-brom-2-methylcyklobutan vyměněním 4 vodíků.
1-brom-3-methylcyklobutan vyměněním dvou vodíků.
Vznikne 3*1 : 1*50 : 4*6 : 2*6 (v pořadí jak jsem vypsal) molekul. Nyní stanovíme %.
↑ houbar:
děkuji, tak daleko jsem s násobilkou nedošla - nahrazovala jsem vodíky (ale vždy jen jen jeden H- u každého popsaného uhlíku), to mi vážně nedošlo, že mám uvažovat i počty vodíků.
1-(brommethyl)butan může vzniknout vyměněním třech různých vodíků (na primárním uhlíku) za brom. To červené jsem doplnila, jak jsem uvažovala (ale chybně bez ohledu na počet možných vodíků). Obdobně u dalších. To, doufám, alespoň dobře? A oceň pokrok :-)
jelena napsal(a):
To, doufám, alespoň dobře? A oceň pokrok :-)
Supr :-)
ale ve slovenštině je terciálny, ne?
↑ houbar:
:-) ani ne, ověřovala jsem ve slovníku, který máme v odkazech. V ruštině je to přehledné - третичный. Zde zas chtěli ukázat, jak je to správně a odůvodnitelné a vyrobili z toho kvartátní.
Autorce tématu, předpokládám, již také všechno jasné, označím za vyřešené (a ještě jednou děkuji za nápravu - poznamenám do svého příspěvku). Zdravím.
Stránky: 1