Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Cavte ako vyriesim
Nájdite zloženú funkciu ,
, ak funkcia f je definovaná
predpisom f(x) = 5 + 4x,
Jelena: doplněno z jiného tématu (je přehlednější):
Nájdite zloženú funkciu ,
,ak funkcia f je definovaná predpisom
,
?
Vysledok by mal byt ,
↑ Callme:
Ahoj.
Kolega ↑ BakyX: Ti odvodil, že každá z funkcí bude tvaru
, v němž
čísla musí vyhovovat soustavě diferenčních rovnic
,
s počátečními podmínkami ,
.
Jde tedy o to vyřešit tuto soustavu - třeba metodami, jakými se řeší diferenční rovnice.
Začni tou druhou rovnicí, z níž je patrné, že posloupnost není závislá na posloupnosti
.
↑ Callme:
O diferenčních rovnicích jsem se zmínil v naději, že jste je probírali. Ale některé jejich případy se dají
vyřešit i bez teorie - "pouhým" úsudkem. Tak je tomu i s rovnici . Je zřejmé,
že posloupnost, která je jejím řešením, má pouze kladné členy, takže rovnici můžeme zlogaritomovat (třeba
při základu 4) a tím zjistíme, že je geometrická posloupnost o kvocientu 2. Zkus pokračovat sám.
↑ Rumburak:
K comu mi je to ?
Vyuzijem nejaky vzorec pre geometricku postupnost?
Zdravím,
a opětuji pozdrav kolegovi ↑ Rumburak: (do tématu). Postupovala jsem tak, že jsem závorky nerozepisovala, tedy např. , člen obsahující x je vidět i ve Tvé úpravě ↑ Callme:, pokud nebudeš 4 mezi sebou násobit, ale ponecháš jako
,
,
atd.
Stejně tak nebudu roznásobovat lineární členy a mám , po vytknutí
, což dává v závorce součet geometrické posloupnosti -prvních n členů, samotnou posloupnost už bys měl vidět.
To už bys měl dokončit (pro jistotu překontroluj mé úpravy, zda nemám chybu v počtu n). Bude dobré, pokud potom ještě prokonzultuješ postup, navržený kolegy - bude to pro Tebe mít větší odborný užitek, než to, co píší. Můj návrh se podaří využit? Děkuji.