Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ok dík,
a Když bude mít jedno řešení nebé nekonecne tak tam leží,
a když nemá řešení tak tam neleží?
A ještě jak jsi k tomu došel že to bude takto?
Takže kdyz mi výde matice:
-1 -2 | 4
0 - 5 | 1
0 0 | -23/5
tak to znamená že nema resení a nelezi v podprostoru?
Díky
↑ Domki:
Ha, omlouvám se, udělal jsem chybu. To, že vektor v leží v podprostoru generovaném u1 a u2 neznamená nic jiného, než že vektor v je lineárně závislý na vektorech u1 a u2, což je ekvivalentní s podmínkou, že matice složená z vektorů u1, u2 a v je singulární.
Vyšetřete tedy, zda je matice:
-2 3 2
0 -5 1
-1 -2 4
singulární. Pokud ano, tak vektor v leží v daném podprostoru. V opačném případě tam neleží.

Zdravím,
dovolím si obnovit toto téma.
Aspoň tak jsem to vyeliminovala já.
Má tedy plartit, že
- nesmysl, daná soustava z příspěvku #2 nemá řešení. Vektor
tedy v daném podprostoru neleží. Je to tak?
Ale proč píšu - chtěla jsem se zeptat zda to lze řešit jednodušeji než přes zjištění inverzní matice jako se píše v příspěvku #4.
Díky.
Ahoj ↑ janca361:,
Hladat inverznu maticu matice A vytvorenej tromi danymi vektormy, pochopitelne tu nie je nutne.
Ale vdaka teoremam na tuto temu, ak sa dokaze ze dane tri vektory su LN tak zaroven dokazes ze matica A ma aj inverznu maticu.( to neznamena, ze bola vypocitana)
Ina vlasnost aby sa ukazala LN tych troch vektorov je vypocitat determinant matice A, a ak ten je nenulovy, tak dane tri vektory su LN.
Metoda pouzita vyssie v tomto vlakne je jedna z moznych dobrych metod ( i ked moze byt trochu elegantnejsie vyjadrena).
Doporucujem pouzitie knihy od Strang, ktoru som tu uz viac krat radil, a na ktoru kolega Jelena ( Pozdravujem ) dala nedavno URL .
Dobre pokracovanie.