Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych pomoct s výpočtem determinantu u následující matice. Princip výpočtu chápu, ale je zde problém se znaménkem, které mi například v tomto příkladu vychází špatně. Nevím, kde dělám chybu, protože ve většině případů mi takto řešené úlohy (řešené rozvíjením řádků) vycházejí v pořádku. Někdy ale zkrátka nesedí znaménko bez toho, aniž bych si byl vědom, co je špatně. Když příklad zkusím vyřešit trochu jinak (rozvinu jiné řádky), vyjde znaménko dobře. Mohl by mi někdo poradit, co je konkrétně zde špatně? Děkuji :)
=
=
=
=
↑ IrisCZ:
Dobrý den.
Řekl bych, že při rozvíjení determinantu jej musíte ještě násobit výrazem
, kde {i,j} je {řádek, sloupec} prvku, podle kterého dererminant rozvíjíte (viz odpověď kolegyně ↑ janca361:).
Ve vašem případě to bude celkově ještě vynásobení výrazem 
Zdravím,
k doporučení kolegů ↑ Jj:, ↑ janca361: ještě doplním, že také bývá chyba, že pokud se provádí úprava determinantu násobením některého řádku, tak se na to potom zapomene a není zohledněno (zde vidím, že byla úprava mezi prvním a druhým zápisem úplně na úvod ↑ IrisCZ:) - viz vlastností det. Označím za vyřešené.
Stránky: 1