Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj moc bych vás prosila o vysvetleni, nejlepe dosti podrobne, moc moc prosím :)
Mám lineární prostor polynomů nejvýše 2 stupně P2, a na nem bilineární predpis f(p,q) který dvema polynomům (z P2) přiřadí číslo takto:
F(p,q) = ( p(1)+p(0) ) . ( q(1)+q(0) )
Nalezněte matice těchto forem vzhedem k bázi (1,x,x^2) a taky vzhledem k bazi (x^2+1, x+1,x).
(díky dotau, který jsem tu už nasla, jsem vypočetla matici a ta mi vypadá
1 1 2
1 1 2
2 2 4
ve vysledcích je uvedena ale matice trochu prehozená (snad transponovana) - proc? jak k ní dojdu? dál si nevím rady)
Rozhodněte také o symetrii, regularitě, určete vrcholy a polární báze.

Tak já zkusím aspoň začít: přehození matice souvisí s tím, jakoou zvolíme bázi. Ve zmiňovaném příspěvku byla báze x^2,x,1, teď chceme 1,x,x^2. Proto budou sloupce i řádky v opačném pořadí:
4 2 2
2 1 1
2 1 1
Jak k takové matici dojít ukážu pro tu bázi x^2+1,x+1,x. Vektory p a q si vyjádříme jako lineární kombinaci prvků báze:
p=a(x^2+1)+b(x+1)+cx
q=e(x^2+1)+f(x+1)+gx
F(p,q)=(3a+3b+c)(3e+3f+g)
9 9 3
9 9 3
3 3 1
Jak vidíme, v obou případech je matice singulární a symetrická.

Za polární bázi zvolme
x,1-2x^2,1-2x
p=a(x^2+1)+b(x+1)+cx
q=e(x^2+1)+f(x+1)+gx
F(p,q)=ae
1 0 0
0 0 0
0 0 0
Co se týče vrcholu, budu citovat pana Žemličku z matfyzu:
Úlohu můžeme vyřešit pomocí Věty 2.16, která říká, že bázi V(F) (= V_l(F) = V_p(F)) tvoří právě ty vektory v polární báze, pro něž je F(v)=0. Tedy V(F) = < 1-2x^2,1-2x>.
(převzato z http://www.karlin.mff.cuni.cz/~zemlicka … /pla_1.htm , příkad 12).
Větu 2.16 jsem nikde nenašel... dokázat ji neumím, protože nevím, co je to vrchol.
Nicméně věřím, že to takhle platí :)
Stránky: 1