Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2014 16:26

Fires
Místo: Brno
Pozice: student
Reputace:   

Integral - substituce x/a = sin t ?

Zdravím řeším odvození vzorce pro výpočet obsahu elipsy pres integraci.
Odvodil jsem si vzorce atd. a dostal jsem se k:

$\int_{0}^{a}\sqrt{1-\frac{x^2}{a^2}}dx$

pokračování by mělo být přes substituci  x/a = sin t    bohužel nemuzu na tenhle krok vubec prijit jak si tuhle substituci odvodit .. muze mi to nekdo prosim podat jak decku ?   A proc je to zrovna tahle substituce ?

Diky moc

#2 17. 11. 2014 17:15

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Re: Integral - substituce x/a = sin t ?

Pretoze $\cos{x}=\sqrt{1-\sin^2{x}}$. Vidis vzorcovu podobnost s tym co integrujes?

#3 17. 11. 2014 17:22

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Integral - substituce x/a = sin t ?

↑ Fires:

Dobrý den.

Řekl bych, že metoda integrace pomocí substituce není obvykle tak přímočará, aby se dala přímo "odvodit". Spíše jde o pokus, kdy předpokládáme, že po substituci dojdeme k výrazu, který se lépe integruje. Pro některé typy integrandů jsou pak vymyšleny substituce, které vedou k výsledku (pro jeden typ integrandu mohou vést k výsledku různé substituce). Kromě teorie tady má také zcela nezastupitelnou úlohu vlastní praxe.

Podle mého mínění byste si měl uplatnění doporučovaných (a jiných) substitucí v integrálním počtu především sám odzkoušet.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí