Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, práve riešim jednen príklad (je to priklad z mat. olympiady, no je to iba 1 kolo a je povoleny aj internet)... Ak to pravidla tejto stranky nedovoľujú, nevadí, len mi prosím odpovedzte na otázku v poslednom odseku ... :)
Mám najväčšieho spoločného delitela čísiel x a y, ktorý je 2014-krát menší ako ich najmenší spol. násobok. Rozdiel čísiel x a y je 2010. X a Y patria medzi prirodzené čísla.
Chcel by som sa preto opýtať, ako si mám zostaviť rovnicu / ako to vypočítať... Pretože som úplne stratený ...
Mozno by som si ju vedel urobiť keby som poznal nejaký všeobecný vzorec na výpočet najväčšieho spol. delitela a najmenšieho spol. násobku, no nemyslím si, že také niečo existuje :D
Zdravím,
aktuální úlohy olympiád je lepší nediskutovat, pokud je aktuální kolo viz pravidla a úvodní téma. Zkus vyhledat některou starší nebo návodnou úlohu a tu prodiskutovat - viz kolega Kondr. Děkuji, označím za vyřešené.
Stránky: 1