Dobrý den, chtěl bych Vám ještě jednou poděkovat za předchozí laboratorní práci,ale ted si opravdu nevím rady a to vůbec :D
Máme spočítat teoretický i praktický výtěžek, což mi bohužel moc nejde zjistit. Najde se tu někdo, kdo by si s tím věděl rady ? :)
Dolů přikládám obrázek Lab. Práce
ještě mimo téma: Nevíte náhodou co je to frita? Vím, že se používá k filtraci, ale bohužel dál jsem o tom víceméně nic nenašel.
Zdravím,
a termín zpracování je určitě zítra? :-) V zadání máš všechno - reakce je vyčíslena, vstupující reaktanty máš (jen překontroluj, co je v nedostatku, podle toho budeš počítat) a počítáš teoretický výsledek s využitím pouze údajů z "Postupu". Čemu konkrétně nerozumíš? viz pravidla. Děkuji.
Frita - je samotná filtrační deska (původ od fritového porcelánu), zbytek určitě dohledáš podle indicií.
↑ Nthrax:
tak to je času :-) Podívej se na výpočty z chemických rovnic a pro začátek urči, která z látek FeSO4 (5,4 g) nebo (COOH)2 (1,75 g) je v nedostatku (viz reakce). Až to bude jasné, tak se ozvi.
↑ Nthrax:
k teoretickému se dostaneme tak, že vypočteme látkové množství FeSO4 (5,4 g) a látkové množství (COOH)2 (1,75 g) a potom se zaměříme na reakci.
Tak to je určitě (COOH)2,
k tomu jsi došel jakou cestou? Děkuji.
↑ Nthrax:
tak napůl - u (COOH)2 0,019 mol (látkové množství). Tedy opravdu v nedostatku je (COOH)2. Podle reakce vidíme, že z 1 mol (COOH)2 vznikne 1mol Fe(COO)2, kolik mol nám vznikne z 0,019 mol (COOH)2?
Nebo našel by se někdo kdo by mi to prosím nějak vypočítal. Klidně i zaplatím, ale v tomhle jsem ztracený :-(
:-) to lepší pozvi některého kamaráda (co výpočte) na punč.
↑ Nthrax:
při výpočtu látkového množství (COOH)2 jsi ztratil 2 ve vzorci, to jsem opravila. Teď zbývá vyřešit trojčlenku:
z 1 mol (COOH)2 ... vznikne 1mol Fe(COO)2,
z 0,019 mol (COOH)2......vznikne x mol Fe(COO)2
kolik je x?
OT: kde je na MFF chemie?
Já vím, možná to nevyznělo zrovna nejlépe, ale kéž by tato látka byla moji silnou stránkou :/.
Vyšlo mi 2,87= 0,019*Mr Fe(COO)2
Ještě že tu jste..., moc Vám děkuji
↑ Nthrax:
nemáš za co (výpočty, předpokládám, že kontroluješ). Toto je tedy teoretický výtěžek. Závěr již dokončíš dle návodu.
Jinak v úvodních tématech sekce je dost materiálů na docvičení, pokud potřebuješ.
↑ Nthrax:
úplně na závěr zadání je, že skutečně bylo připraveno 1,6 g. Teoreticky mělo být 2,87 g. Dopočteš, kolik je 1,6 g činí procent od 2,87 g (toto je 100 %).
↑ Nthrax:
pokud v předchozích výpočtech nebyla numerická chyba (překontroluj ještě, jak jsi zaokrouhloval), potom ano (mně vyšlo 55,7 %).
Hm tak když to mám shrnout do nějakého smysluplnějšího výpočty...je to špatné ...:/
Mám v tom opravdu guláš :D
Koukal jsem na moji minulou práci s teoretickým výtěžkem, ale tady je vše jinak...opravdu to nechápu
↑ Nthrax:
Tak si rozděl na výpočtové úlohy:
1) Teoretický výtěžek - to je úloha "vypočtete kolik g Fe(COO)2 vznikne při reakci 5,4 g FeSO4 a 1,75 g (COOH)2?"
2) Prakticky bylo připraveno 1,60 g Fe(COO)2. Vypočtete kolik procent činí skutečně připravené množství od množství, co jsme očekávali teoreticky.
Úloha (1) je výpočet z chemických rovnic (pozor - pokud máme zadáno množství všech reagujících látek, vždy podezíráme, že některé mohou být v přebytku, podle nich nepočítáme).
Úloha (2) - úloha na % z cca 7. třídy SŠ.
Jinak je lepší opravdu poprosit některou spolužačku, ať to vysvětlí postupně. Učí Tebe pan Mareček?
Úloha č 2 je mi jasná, ale jde mi o správný postup(numerický hlavně). u úlohy č 1. Samotná reakce je v podstatě vyčíslená nemám li pravdu? Mimochodem učí mě profesorka Řezníčková
↑ Nthrax:
reakce je vyčíslena (přímo v papíru) - to znamená, že nalevo a napravo je stejný počet všech atomů. Podle rekace vidíme, že vstupuje 1 mol a 1 mol a vzniká také 1 mol Fe(COO)2. Zkontrolovali jsme počty mol vstupujících látek (vzorec
) a zvolili jsme, že výpočty provádíme dle (COOH)2.
Z toho jsme vypočetli látkové množství Fe(COO)2 a následně přes vzorec
přepočetli na hmotnost Fe(COO)2. A to je všechno (pokud jsi dobře dohledal nebo dopočítal
jednotlivých látek a dobře dosazoval do kalkulačky, tak bychom neměli mít problém - tedy alespoň polovina z nás).
Mimochodem děkuji.
Já také děkuji. Doufám, že Vám to jednou budu moci oplatit, poněvadž neznám tak ochotnou "osůbku" co mě v podstatě nezná, ale poradí i v nočních hodinách. Ještě jednou děkuji.