Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 11. 2014 23:41 — Editoval Jakub1 (21. 11. 2014 23:42)

Jakub1
Reputace:   

Pravdepodobnosť – kontrola príkladu I

Dobrý večer, potreboval by som, by ste sa pozreli, či som nasledovný príklad riešil správne:

"V banke je nainštalovaný alarm. V prípade vlámania sa alarm nezapne s pravdepodobnosťou $p_1=0,01$. S pravdepodobnosťou $p_2=0,005$ sa alarm spustí, hoci nie je vlámanie (napríklad vtedy, keď myš prebehne po banke, a tak ho zapne). Z výskumov vyplýva, že vlámanie sa môže podariť v danom časovom okamihu (v priebehu jednej noci) s pravdepodobnosťou $p_3=0,001$ – keď je vlámanie a zároveň nie je spustený alarm. V istej chvíli počujeme spustený alarm. Aká je pravdepodobnosť, že nedošlo k vlámaniu (teda poplach je falošný)?"

Moje riešenie:

Aká je pravdepodobnosť vlámania: $p_3=p_v\cdot p_1$, z toho $p_v=\frac{p_3}{p_1}$. Pravdepodobnosť nevlámania je teda $p_n=1-p_v$. Potom pravdepodobnosť, že nie je vlámanie a zároveň je spustený alarm, keď nie je vlámanie, je: $p=p_n\cdot p_2=(1-\frac{p_3}{p_1})\cdot p_2$. Po vyčíslení dostávam $p=0,45 \%$.

Zápatí