Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o pomoc s tímto příkladem:
Na vzorek roztoku
a
o hmotnosti 0,20 g se při alkalimetrické titraci spotřebuje 35,0 ml NaOH o c = 0,1 mol/l, při jodometrické titraci téhož množství vzorku spotřeba činila 15,0 ml roztoku
o c = 0,025 mol/l. Vypočtěte, kolik procent
obsahovat vzorek?

Nevím, kterou rovnicí mám začít počítat, když je to směs. Vím, že 0,20 g má celá směs ale netuším, jak zjistit, kolik gramů mají jednotivě.
Předem děkuji za odpověď.
Děkuji za nové téma.
V názvu máš "Redoxní titrace" - která reakce tomuto odpovídá a která látka ze směsí se může účastnit redoxní titrace - tedy reakce je na tuto látku selektivní? Děkuji.
↑ Fčela:
děkuji, ano - dle 3. reakce vypočteš množství H2SO3 ve směsi. Podstatná je spotřeba I2, která se vztahuje k reakci s H2SO3 (tedy touto reakci zjistíš obsah H2SO3 v analyzované směsí).
Mate mě ale, že z kyseliny siřičité vzníká sírová, která je ve směsi také přítomná..
to ale nemá vliv na složení původní směsí - vzorku, který analyzuješ - rozumíš tak proč?
↑ jelena:
z rovnice mi vyšlo, že hmotnost kyseliny sičičité j 0,03078 g. (m=0,025 * 0,015 * 82,07).
Když tuto hmotnost odečtu od 0,20 g (celkové hmostnosti směsi) měla by mi vyjít hmotnost sírové kyseliny 0,1692 g? a ji pak přepočítat kolik je to procent z 0,20 g? To by mi vyšlo 84,6 % a to je špatně... Výsledek má být 67,44%..
↑ Fčela:
tak bys postupovala, pokud by nebyl zadán roztok (0,20 g analyzované směsí je ale roztok ve vodě) - tedy máš množství H2SO3, přepočti, kolik se na toto množství spotřebovalo NaOH, kolik NaOH zbylo na reakci s H2SO4. Zbytek už by měl být jasný.