Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zadání:
Každá ze 4 krabic obsahuje jistý počet vadných a bezvadných součastek. Krabice I obsahuje 2000 součastek (z toho 5% vadných), krabice II obsahuje 500 (z toho 40% vadnych) a krabice III a IV obsahuji každá 1000 součástek (z toho 10% vadných). Náhodně vybereme krabici, a potom náhodně vybereme součástku o níž zjistíme, že je vadná. Jaká je pravděpodobnost, že pochází z krabice II?
Mé řešení:
Nejprve označím jevy:
V ... vybraná součástka je vadná
K2 .. vybraná součástka pochází z krabice 2
Zajímá mne
tedy 
mohu spočítat pomocí úplné pravděpodobnosti tedy:
je vlastně
tedy čiselně 
Podobně bych dosadil i do zbytku a dostal bych výsledek. Hlavou mi ale vrtá, že jsem nepoužil vůbec počty kusů, které byly v zadání. A většinou, když nepoužiji něco ze zadání tak je to špatně :). Přehlídl jsem někde něco?

↑ Moabiter:
Řekl bych, že to máš dobře a že počet součástek v krabicích není podstatný. :-)
Tady jinak:
... je vybrána i-tá krabice
... výrobek z i-té krabice je vadný

... vybraný výrobek je vadný (ze všech krabic)
vzorec úplné pravděpodobnosti
... vadný výrobek je z i-té krabice
k vypočítání
použijeme Bayesovu větu
z wikipedie, kryje se to s mým značením, tak pozor.
tedy
výsledek je teda

↑ zaitldav:
V čem je uvedené řešení špatně? Vždyť vede ke stejnému výsledku jako to tvé (taky správné), navíc má přehlednější značení a nevyužívá explicitně Bayesovu větu, jen používá postup, který se používá při důkazu Bayesovy věty.
Stránky: 1