Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
mám projekt č.7 do DIM http://homel.vsb.cz/~kov16/files/dim2014_projekt07.pdf
a potřeboval bych pomoct s příkladem 7.1 (jediný mi trochu dává smysl, ostatníma se snad ani nebudu zabývat).
tuším, že jakýsi obecný vzorec by mohl vypadat takto x1+x2+x3+x4 >= 13
kde x1 - x4 jsou písemky, kde můžeme získat 0,2,3,4 body (jakési 4 možnosti)
a počet bodů potřebné pro zápočet jsou 13,14,15,16 více jak 16 bodů stejně získat nemůžeme a 13 bodů je minimum pro získání zápočtu.
napadá mě, že výsledek bude (x1+x2+x3+x4 = 13) + (x1+x2+x3+x4 = 14) + (x1+x2+x3+x4 = 15) + (x1+x2+x3+x4 = 16)
kde x může nabývat 4 různých hodnot.
Chtěl bych se zeptat jakým způsobem by se to dalo spočítat, jelikož se neumím vůbec dopracovat k výsledku.
Děkuji za odpověď.
↑ kani123456:
malá pomoc.
Když dosáhne jednoho z tebou uvedených součtů - kolik bodů přitom ztratí? A jak se to mohlo stát?

↑ zdenek1:
Takže když například dosáhnu 13 bodů, tak mám ztrátu 3 body.
Mám tedy najít všechny možnosti, kdy mi 3 body schází?
Chápu že například pro bodový zisk 16 potřřebuju 4 + 4 + 4 + 4 a je to vlastně jediná možnost.
Ale nevím potom které kombinatorické pravidlo použít pro to, abych nalezl ostatní možnosti (pro jiný bodový součet) tak aby se body mohli opakovat (tedy s opakováním) a záleželo na pořadí (kombinace asi tedy můžu vypustit)
Jinak jsem asi nepochopil, jakým směrem se mě snažíš navést, jestli by jsi mi mohl ještě trochu polopatičtěji pomoci.
↑ kani123456:
Takže má š 13 bodů, ztratil jsi 3. Jakými konkrétními hodnotami se to mohlo stát (teď se neprám u které konkrétní otázky, ale jen na číselné hodnoty).
Stejně tak pro 14 bodů a 15 bodů.
↑ kani123456:
Ano, to vypadá velmi rozumně.

↑ zdenek1:
Díky moc, každý bodík dobrý.