Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 11. 2014 00:50 — Editoval kexholm (25. 11. 2014 11:27)

kexholm
Reputace:   

Konvergence řady III

Ahoj, mám řadu $\sum_{n=1}^{\infty}(-1)^n\frac{1}{2n+cos(2n)}$

V první řadě myslím že je potřeba ověřit jestli konverguje absolutně, no od oka je vidět že to tak je, prozatím bych to mohla omezit $|\sum_{n=1}^{\infty}(-1)^n\frac{1}{2n+cos(2n)}|\le \sum_{n=\varepsilon \gg 1}^{\infty}\frac{1}{2n+1}$. Znaménko zahodím z absolutní hodnoty, kosínus nám tam bude jen tak trochu "vibrovat", přidám jedničku a tím zaručím že to bude menší. A protože to je jinak geometrická řada (jen s nějakým posunutím a zvětšením "amplitudy") tak bych řekla že to konverguje.

No a ještě je tu ta neabsolutní konvergence. No tam by vlastně mohla konvergovat, ale to se dostáváme do nějakých přerovnání řad a to jsem moc nepochytila. Můžete mi to někdo prosím vysvětlit? A ten postup nahoře co na něj říkáte?

Děkuju moc předem.

EDIT:
Aha tak tohle bude na leibnizovo kritérium :) Už to skoro mám... myslím

#2 25. 11. 2014 11:31 — Editoval Rumburak (25. 11. 2014 16:53)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Konvergence řady III

↑ kexholm:

Ahoj. 

1)  K té absolutní konvergenci by bylo potřeba dokázat, že konverguje řada $\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{2n+\cos(2n)}$ ,
jejíž včechny členy jsou kladné. Srovnání s divergentní harmonickou řadou $\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}$ však ukáže,
že tomu tak není. (Viz limitní srovnávací kriterium.)

2) Pokud jde o neabsolutní konvergenci:  jde o oscilující řadu, u níž limita n-tého členu je 0. Nabízí  se proto
vyzkoušet Leibnizovo kriterium.  Ukaž,  že posloupnost $(a_n)$, kde $a_n := \frac{1}{2n+\cos(2n)}$,  je nerostoucí
(alespoň od jistého indexu výše).

#3 25. 11. 2014 12:24

kexholm
Reputace:   

Re: Konvergence řady III

Ahoj, už to mám a přesně tak jsem to udělala :) Sice mám hnusný zápis ale no... pak pošlu co jsem zbastlila.

Zápatí