Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím nevíte někdo, jak nebo aspoň pomocí kterých vzorečků tuto úlohu řešit??
Korková krychle o délce hrany 12cm byla ponořena do vody do hloubky 25cm pomocí tenkostěnné trubice o průměru 5cm. Určete hmotnost závaží vloženého do trubice, aby se korková krychle od trubice odtrhla. Předem moc děkuji za typy či rady ;-)
1.
Na krychli ponořenou svým objemem do vody působí podle Archimedova zákona vztlaková síla
, kde
je objem ponořené části tělesa ,
je hustota kapaliny,
je tíhové zryclení (gravitační konstanta)
nebo
2.
Tato vztlaková síla
je v rovnováze s gravitační silou
, kterou je přtitahováno závaží ve sklenici s průměrem 5cm. Abych mohla spočítat hmotnost závaží, potřebuji znát z jakého je materiálu. To neznáme . Pak vyjdeme tedy z předpokladu, že gravitační síla
je větší než
.
3.
Použijeme vztah :
, dosadíme :
... odtud vyjádříme m ..
...
(g se vykrátí)... 
Hmotnost bude větší, než je ve výsledku.
↑ Ivana:ó děkuju moc... máš u mě jednu digitální pusu... tady je... :-*
↑ petanek_mazanek:Ale já se musím poopravit . Nejde použít Archimedův zákon, protože korková krychle není obklopena ze všech stran kapalinou. Vypracuji nové řešení a to věřím, že je správné. Pracuji na tom :-)..
↑ petanek_mazanek:Podstup je správný, jen si to číselně přepočítej. a pamatuj není možné použít Arch.zákon z toho, co jsem uvedla výše. Omlouvám se za první mylnou odpovědˇ. :-)
↑ Ivana:moc děkuji, zkoušel jsem ověřit na jednom příkladu, u něhož znám výsledek a všechno perfektně sedí. ještě jednou díky! :) :*
↑ petanek_mazanek:Digitální pusu přijímám :-)