Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Přeji pěkný večer.
Rád bych se podíval na nějaké materiály ohledně problémů s výpočty objemů obsahů těles typu sudu (myslím takového toho na bocích vypouklého). Napadl mě i např. válec ležící "na boku" naplněný do určité výšky (minimálně jakýsi vzorec jsem někde možná zahlédl.
Pokud někdo máte po ruce nějaké materiály byl bych moc rád, kdyby jste mě na ně odkázali. Nebo alespoň nějaké "pěkné, matematicky formální" názvy.
Ještě se omlouvám za můj, ne-příliš matematický popis.
Děkuji, přeji pěkný večer.
Ahoj,
mám pocit, že se něco podobného řešilo zde
Pokud to není to co jsi hledal, hádám že se zde určitě najde někdo s odpovědí na tvůj dotaz
Zdravím,
ano, jak píše kolega ↑ Freedy: v odkazovaném tématu je jeden z příkladů (a více způsobu řešení) + odkaz na Keplera (jako historický úvod do problému geometrických aplikací integrálů a využití pro výpočty objemů rotačních těles).
Jinak na internetu (a v tabulkách) najdeš hotové kalkulátory a vzorce pro některé výpočty (tento odkaz pravidelně přeposílám, pokud mi opět dojde mail s dotazem na výpočet sudu, soubor s EXCEL v odkazu mám uložen po celou dobu).