Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer/den
Chtěl bych poprosit o pomoc, respektive radu při řešení následujícího příkladu. 
Těžiště objektu jsem spočítal ( trochu netradičně na můj vkus ) ale to proto, že mi to prostě jinak nešlo.
Chci se zeptat, jestli mohu podobným způsobem spočítat momenty setrvačnosti v jednotlivých osách. Tedy jestli je mohu spočítat pro kužel a pro polokouli zvlášť a pak je nějakým způsobem ( jakým ) dát dohromady a jestli také můžu u té polokoule počítat nejprve jako by vycházela z počátku soustavy a až potom výsledek jenom posunout ( popřípadě jestli stačí stejný postup jako u těžiště )
Děkuji za případnou pomoc
Zdravím,
zapiš, prosím, celé zadání (máš zapsány jen omezující plochy). I tak si nemyslím, že hmotnost tělesa (pokud budeme uvažovat těleso) je součet hmotností koule a kuželu. Jak je kužel orientován (po které ose)? Děkuji.
Zadání příkladu je: Vypočítejte souřadnice těžiště a momenty setrvačnosti
tělesa vzhledem k souřadnicovým osám. Těleso je omezeno plochami: 
Těžiště jsem spočítal takto a podle výsledků je to dobře. Nicméně, dál si rady nevím.
Kuželová plocha je orientována podle osy X.
↑ mrjoser:
děkuji za upřesnění, já bych to nejspíš počítala přímo podle vzorce (10.10v odkazu), s tím, že těleso je taková "miska" - polokoule s "vydlabaným" kuželem (orientováno po ose x na intervalu od 0 do a). Tak jsi zkoušel počítat?
Stránky: 1