Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1. Kolik ruznych prirozenych jenocifernych az trojcifernych cisel je mozno utvorit z cislic 1,4,6,8? (vysledek 84)
2. V obchode je k dispozici 5 druhu zmrzliny v dostatecnem mnozstvi. Kolik zpusoby lze zakoupit?
a)2 kopecky (15)
b)6 kopecku (210)
c)3 ruzne kopecky (10)
3.Urcete pocet vsech ctyrcifernych prirozenych cisel s ruznymi cislicemi, jestlize dekadicky zapis je utvoren z cislic 0,1,2,3,5,7? (300)
a)kolik techto cisel konci 1? (48)
b)kolik techto cisel je lichych? (192)
4. Urcete, kolik znacek Morseovy abecedy lze vytvorit pomoci nejvyse ctyrprvkovych skupin slozenych z tecek a carek? (30)
1. Variace s opakováním
2. a)kombinace s opakováním
b) kombinace s opakováním
c) kombinace bez opakování
3. Musí začínat na 1;2;3;5;7 a pak vybírám variací 3 prvky z 5.
a) Musí začínat na 2;3;5;7 a končit na 1. Mezi to vybírám 2 prvky ze 4 (variace bez opakování)
b) Musí končit na 1;3;5;7 přičemž pro každou variantu platí to samé co za a) a tedy 4*48=192
4. Vždy jsou to variace s opakováním. Pro 1 provkový 2^1, pro dvouporvkový 2^2, pak 2^3 a 2^4. Dohromady 30
Zdravim, mam nejasno v niektorych prikladoch:
1. Mnozina M ma deset prvku. Pocet ctyrprvkovych podmnozin mnoziny M je vetsi nez pocet triprvkovych podmnozin mnoziny M o ????
2. V sachovem turnaji je deset sachistu a kazdy hraje s kazdym 3 zapasy. Celkovy pocet sehranych zapasu je ?
Ja som skusal vsetky vzorce bez opakovania a nevysiel mi ani raz spravny vysledok:(
3.Na dvoch roznobeznych priamkach je zobrazenych 11 bodov, Pocet trojuholnikov, ktore maju vrcholy v troch bodoch vybranych z tychto 11 bodov je ?
Priesecnik priamok je jeden bod a okrem neho na tychto priamkach v okoli je este 10. 
1.
Desetiprvková množina má právě
čtyřprvkových podmnožin a
tříprvkových podmnožin. Počet čtyřprvkových je tedy o
větší než počet tříprvkových.
2.
Kdyby spolu hráli jen jeden zápas, byl by počet zápasů roven počtu (neuspořádaných) dvojic, které můžeme utvořit z oněch deseti šachistů, tj.
. Protože hrají vždy tři zápasy, bude to celkem
zápasů.
Je to počet všech možných trojic bodů mínus počet trojic na jedné přímce mínus počet trojic na druhé přímce. Zvládneš to z toho?
No nevím, počítal jsem to teď dvěma různými metodami (tou co jsem uváděl a ještě jednou jinou) a při obou mi vyšlo 125. Co vyšlo tobě?