Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
řeším: V barelu o průměru dna 2 m je ve dně díra o průměru 2 mm. Hladina vody o hustotě
1000 kg/m3 je ve výšce 1,5 m ode dna. Za jak dlouho vyteče voda z barelu? Využijte
Toricelliho vztah pro rychlost, tj. hladina se snižuje s nulovou rychlostí.
Rychlost jsem vypočítal
, což mi vyšlo 5,47m/s.
Dále jsem spočítal tlak a to
, což mi vyšlo 15000Pa.
A jak pokračovat dále? Využít něják Bernulliho rovnici, či tak něco?
Díky za tipy.
↑ zblamak:
Zkus si vypocitat objemovy prutok
, zjistis kolik vody utece dirou za jednotku casu. Samozrejme musis take vypocitat kolik (objem) vody mas v barelu. A pak uz neni tezke zjistit za jak dlouho bude vsechna voda pryc.
Jasný, díky moc.
Ještě mám jeden:
Vypočtěte hmotnostní tok kapaliny o hustotě 1200 kg/m3 z injekční stříkačky s pístem o
průměru 10 mm a jehlou o průměru 0,2 mm. Píst je tlačen silou 5 N.
Nemáte na skladě nějáké elegantní řešení jako minule?:-)
↑ zblamak:
Hmotnostni tok se vypocte vztahem 
Asi bych si zkusil vyjadrit v (rychlost) z Bernoulliho rovnice. Myslim, ze bys tam mel vse znat. Akorat tlak si musis dopocitat pres vzorec 
↑ kryštof:
Jo, promin.
Znas zakon spojitosti? Podle me ho tady muzes primo aplikovat. Rika, ze S*v = konst. Kdyz nezmenis prurez, nezmeni se ani rychlost. Proto bych rekl, ze ta rychlost bude stale konstantni.
Ale byl bych rad, kdyby se to k tomu vyjadril jeste nekdo jiny. Nemuzu rict, ze jsem si uplne jisty.
↑ Emca21:
Ja bych řekl, že ho aplikovat nejde. Plyne to i ze zkušenosti- když máš v boku sudu díru, bude voda vytékat tím pomaleji (a stříkat do tím menší vzdálenosti), čím je volná hladina blíž k tomu otvoru. No, počkáme až se vyjádří někdo další.
↑ kryštof:
Mas pravdu. Tak ted uz vazne nevim. :-)) I kdyz mi neco stale rika, ze ta rychlost konstantni bude :-))) Jen me ted nenapada nic jak to dokazat...
Nebude, rychlost závisí na vzdálenosti mezi rovinou hladiny a otvorem. Klidně to experimentálně otestuj.
EDIT:
Představ si to jako vodu mizící z tenké vrstvy u hladiny, a objevující se těsně za otvorem. Potenciální energie té vody se podle zákona zachování energie změní na pohybovou energii, což ti dá výtokovou rychlost
.
EDIT:
Znas zakon spojitosti? Podle me ho tady muzes primo aplikovat. Rika, ze S*v = konst. Kdyz nezmenis prurez, nezmeni se ani rychlost.
Tahle rovnice platí jenom v uzavřené trubce.
EDIT:
Na druhou stranu, jestli je na střední škole, možná učitel chtěl, aby závislost rychlosti na výšce zanedbali.
Ale jestli ne, tak řešení prvního příkladu:
plocha hladiny: 
plocha díry: 
Hladina klesá k-krát rychleji, než voda vytéká dírou, 
rychlost klesání hladiny: 
počáteční výška: 
označím si
jako 

z počáteční podmínky pro
je
:
dosadím konstantu do rovnice:

Preemptivně se zříkám zodpovědnosti za správnost výpočtu :-).
EDIT:
Vidím, že autor tématu je na VŠ, tudíž tu závislost zanedbat nemůžeme.
zblamak napsal(a):
Právě to nevím-zda rešit rychlost vytíkání v závislosti na výšce
ANO!
zblamak napsal(a):
Díky za příspěvky.
Nemáš zač.
↑ MichalK94:
Mělo by to být jednoduše
a vynásobením 

↑ zdenek1: Mohl bych se jenom zeptat na to, o který průřez S se jedná ? Pravděpodobně to bude průřez té jehly, ale chci mít jistotu :)
↑ zdenek1: Jo takhle, díky!