Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
již 2 dny sedím nad úkolem a zatím jsem se dopídil pouze toho, že se jedná o spojité náhodné jevy.
Už z toho začínám být pomalu zoufalý, může mi prosím někdo pomoci?
Výchozí skripta jsou zde: https://www.vutbr.cz/www_base/priloha.php?dpid=82879 a sbírka zde: https://www.vutbr.cz/www_base/priloha.php?dpid=22614.
Předem mockrát dík za všechny rady.
Ahoj,
pokud někde nedělám chybu, tak mi vychází, že neexistují konstanty a,b,c takové, aby f byla hustotou pravděpodobnosti.
Aby f byla hustotou pravděpodobnosti, je třeba, aby zaprvé
a zadruhé
.
První podmínka mi po úpravách vychází jako
a druhá mi vychází jako
, odkud
.
Ahoj,
máme
, což je menší než
. Tu nerovnost jsem tam uvedl jen pro zdůraznění, že to nemůže platit současně s tou druhou podmínkou.
Pokud jde o tu druhou podmínku, tak potřebujeme, aby
pro všechna
, tj.
, a podobně i
pro všechna
a
pro všechna
.
↑ jirakst:
Nevím, takhle to asi není myšleno. Kdyby byla
komplexní náhodná proměnná, tak bychom ji mohli brát jako reálný náhodný vektor o dvou složkách, tj. s hodnotami v
. Kdyby pak
měla hustotu
, tak by
byla funkce o dvou proměnných s vlastností
pro každou borelovskou
. Jinak mě nenapadá, jak by šla popsat náhodná proměnná v komplexní rovině pomocí hustoty pravděpodobnosti.
Na dvojné integrály jsem nikde ve skriptech a sbírce nenarazil, takže je to asi skutečně myšleno jinak.
A přitom to nějáké rozumné řešení to mít musí, jinak by tam by další otázky neměly smysl, stejně tak jako věta "Volbu konstant zdůvodněte".
Musím si poztěžovat, že nám lektor dává k úkoly vždy takové zadání, jehož řešení je pokaždé skutečným oříškem :-/