Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřebuji prosím pomoci s tímto příkladem, měli jsme ho na písemce a vůbec jsem nemohl dojít k výsledku. Můžete mi prosím, někdo vysvětlit jak se na to přijde a tak...Namalovat to zvládnu, výpočty jsou horší. Předem děkuji za pomoc.
Napište rovnice navzájem kolmých přímek a, b, jejichž průsečík leží na ose y, prochází-li přímka bodem A[2,1] a přímka b bodem B[-3,0].
P.S. vysvětlete mi to prosím postupně :) klidně jako malému dítěti :) děkuji
↑ nevím si rady:
Dobrý den.
Rámcově - přímky se mají protnout na ose y v bodě (třeba) C, který bude mít souřadnice
.
Takže sestavíte rovnici přimky a, procházející body A a C, přímky b procházející body B a C.
Souřadnici y_C určíte z podmínky, že přímky a, b svírají pravý úhel.
To dáte.
↑ nevím si rady:
P. .. priesečník priamok, súradnice ![kopírovat do textarea $P [0, y_P] $](/mathtex/ec/ec4506f44fa50b8aca6bb347a2ba28bf.gif)
Potom vektory
a
sú navzájom kolmé
↑ misaH: no došel jsem k tomu že y=4 a y=2, ale jak sestavit rovnice to už netuším... ale i tak děkuju za pomoc
↑ nevím si rady:
Vektory
a
sú smerové vektory hľadaných priamok.
Záleží, či chceš parametrické alebo všeobecné rovnice.
↑ misaH: radši prosím obecné, děkuji
↑ nevím si rady:
Obecná rovnica
má koeficienty
rovné súradníciam normálového vektora príslušnej priamky.
je normálový vektor k priamke
.
↑ misaH:↑ misaH:↑ misaH: já se opravdu omlouvám, ale toto mi moc nepomohlo, z matiky sotva procházím, tímto způsobem se snažím aspon pochopit nějaký příklady..... vím že výsledky by měly být: a: x+y-3=0 b: x-y+3=0 a také a:3x-2y-4=0 b: 2x+3y+6=0, k takovým výsledkům jsem zatím vůbec nedošel.... já vím, jsem uplně blbej... ale mohl/a byste mi to prosím víc rozepsat ? předem děkuji
↑ nevím si rady:
Ahoj.
No - ak naozaj nevieš nič, tak sa radiť nedá.
Vidím to na doučovanie nejakým spolužiakom (spolužiačkou :-)), téma je pomerne rozsiahla a vysvetliť ju jednoducho (myslím si) nie je možné.
Možno niekto z fóra sa na to dá.
Bohužiaľ, neviem teraz ani kresliť.
↑ misaH: aha tak děkuji zkusím si poradit
↑ nevím si rady:
Priesečníky s osou
mi vyšli
a
.
Rovnice priamok mi vyšli rovnako ako píšeš.

↑ nevím si rady:
1) Pokud má průsečík hledaných přímek P ležet na ose y potom jeho souřadnice budou:
- x-ová souřadnice je nula
2) Pokud má hledaná přímka a procházet bodem
a bodem
pak směrový vektor přímky bude: 
3) Normálový vektor přímky a tedy bude:
- prohodíme souřadnice směrového vektoru a u jedné změníme znaménko
4) Rovnice přímky a bude mít rovnici:
za x a y dosadíme souřadnice bodu P a dopočteme c tj:
Rovnice přímky a bude:
5) Protože přímka b má být kolmá na přímku a pak její normálový vektor je stejný jako směrový vektor přímky a tj. přímka bude mít tvar:
- dosadíme souřadnice bodu B a dopočteme c tj:
6) Rovnice přímky b bude:
7) Přímka b musí procházet bodem P=(0; y_p) tj po dosazení dostaneme:
8) Prusečík přímek bude mít souřadnice:
9) Nyní stačí dosadit do rovnic přímek a,b souřadnici
resp.
a jsme hotovi.
To už nechám na Tobě.
Rovnice přímek by ti měly vyjít tak jak píšeš.
↑ nevím si rady:
Ještě dodatečně jiné, možná názornější řešení s využitím Thaletovy kružnice:
Sestavit rovnici kružnice procházející body A, B se středem v půlícím bodě úsečky AB a najít její průsečíky P1, P2 s osou y. Přímky procházející body A,P1 a B,P1 (= jedna dvojice přímek), a body A,P2 a B,P2 (druhá dvojice přímek) budou na sebe podle Thaletovy věty kolmé.
↑ Jj: děkuju moc :) moc ste mi pomohl/a :)