Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vnitřní úhel v pravidelném mnohoúhelníku má velikost 162°. Určete počet stran tohoto mnohoúhelníku nalezením vztahu mezi počtem stran pravidelného n-úhelníku a velikostí vnitřního úhlu.
1. Začal jsem vyjádřením počet stran n-úhelníku ku vnitřnímu úhlu:
Kde alfa je vnitřní úhel mnohoúhelníku.
2. Vyjádřím si 162° v radiánech :
3. Dosadím do rovnice a zjistím, že
To znamená, že se jedná o 20-ti úhelník. Můžete mi to někdo zkritizovat pls? Dík
↑ Ginco:
Nevidim duvod neco kritizovat :-),
sice ja osobne bych pouzila svoji polopatickou cestu - dopocitala bych uhel pri vrcholu rovnoramenneho trojuhelniku, ze kterych se sklada mnohouhelnik - dostanu 18 stupnu. 360/18 = 20 - stejny vysledek.
↑ jelena:
nemyslim si, že polopatický je tento postup, spíše logický :) Jinak dík
Jo a tou kritikou jsem myslel kontrolu( nedavno jsem dostal docela lekci od Mariana, tak proto kritika, ale jsem za to rád, protože čím víc rána bolí, tím lépe se ni pamatuje) :) čau
↑ Ginco:
:-)
Lekci od Mariana si vaz a to velice - take jsem nekolik obdrzela a moc si vazim casu a peclivosti, se kterou se Marian venuje kazdemu prispevku. Zas az tak strasne to nebolelo - a urcite to nebyla kritika :-)
↑ janushka:
Zdravím :-)
toto zadání je aktuálně soutěžní - http://seminar.strom.sk/priklady/casopis33-4.pdf podle pravidel fóra nebude řešeno.
Pokud potřebuješ konzultovat nějaký vlastní nápad, samozřejmě je to možné.