Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
pravděpodobně jsi měla najít extrém na zadané množině (na elipse) - tedy extrém vázaný (zde se hodí metoda dosazovací). Jak jsi počítala? Děkuji.
↑ Dannie:
děkuji, potom ano (pokud nepřehlížím něco v úpravě) došla jsi k 1 v kroužku, což je rovnice v součinovém tvaru a řešení má:
x=0, y - libovolné nebo y=0, x - libovolné.
Potom jsi našla body na elipse: pro
hledáme (po úpravě) řešení
, pro
hledáme (po úpravě) řešení
. Ale toto jsi nedořešila, rovnice jsou kvadratické, musí mít každá 2 řešení (ne jen jedno). Tak to ještě dodělej, prosím.
↑ jelena:
jasne, prave na koukam a y=+-4 a x=+-2√3 , bod [0,0] pak neodpovida podmince
ale nevim ted, co s tema extremama:) kdyz ty body pak dosadim do f(x,y), tak mi vychazi dvakrat to same jako body B a C, ktere jsou teda ten extrem?

Ahoj,
jen navrhnu elegantnější řešení: transformací do zobecněných polárních souřadnic budeme vyšetřovat globální extrémy pouze jedné proměnné....
↑ Hanis:
také pozdrav :-) Já jsem nabízela jen dosazovací a kolegyně trvá na ↑ svých metodách: (ale kvadratickou rovnici už máme v pořádku).
tak mi vychazi dvakrat to same jako body B a C
tedy máš na zadané množině 2 vázaná lokální maxima a 2 vázaná lokální minima (viz definice) - jsou u vás definice stejné? Akorát v zápisu nech
, ne přepočet na kalkulačce.
A ano, bod (0,0) nemáš uvažovat vůbec, není na elipse.
↑ Dannie:
také děkuji. Ještě překontrolovat můžeš i ve WA - příklad vložení.
Stránky: 1