Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřeboval bych pár rad a nebo zjistit, zda vypočítané výsledky mám aspoň z části dobře :D. Jsem už celkem zoufalý z toho....
1) 
Napětí nemám vypočítané, protože nějakým záhadným stylem mi pořád nejde do hlavy, jaké hodnoty se v tom daném okamžiku používají. Tím pádem mám problém i s výkonem na 6tém rezistoru
2) s druhým příkladem nemůžu pohnout vůbec, ale tak ještě se na něj nějakým stylem podívám
3)

U tohoto si nejsem vůbec jistý, spíš sem si jistý, že je to špatně :D
;
;
[
Zdravím,
asi by se to pohodlněji kontrolovalo, pokud bys místo číselných výpočtu zapsal jen vzorce - jelikož až do hodnot se málo komu chce počítat a těžko se kontroluje, zda je jen nějaká numerická chyba, nebo už vzorce jsi použil nesprávně.
Pro (2), když jsi ještě nezačal, zkus si založit samostatné téma, v tomto se pokusím(e) dokontrolovat jen (1) a (3) viz pravidla.
U (3) - používal jsi vzorec
a R1, R2 jsou za sebou? nějak mi to číselně nesedí do Tvého
Ale možná jen špatně dosazuji. Děkuji.
takže ten příklad a) a c) už nějak mám :), jen bych potřeboval kontrolu, protože si tím nejsem vůbec jistý
a)
; 

Zde si nejsem jistý těmi napětími a výkonem na 6tém rezistoru
c)

; 

u tohoto příkladu si nejsem vůbec jistý opět napětím a taky jednotlivými výkony (bylo mi řečeno, že by se to mělo počítat na cívku tzn. že by se tam mělo používat napětí cívky tj. těch 45,21V, místo napětí zdroje, co používám já)
b) stále nevím :( nemáte nějakou radu co s tím ? :) vůbec nevím vztah pro jmenovitý výkon nebo nějak to dat dohromady vůbec...
Děkuji,
pokud jsem nic nepřehlédla (číselně jsem prošla jen zběžně) - bez záruky, tak úlohu a) mám stejně, jen překlep v indexu asi při opisu, ve vzorci pro výpočet
tomto vzorci nemá být
, ale rovnou
.
Úloha c) také mám stejně,
jen pro pořádek - označujete
činný výkon 
zdánlivý výkon 
jalový výkon 
Potom také souhlasí.
u tohoto příkladu si nejsem vůbec jistý opět napětím a taky jednotlivými výkony (bylo mi řečeno, že by se to mělo počítat na cívku tzn. že by se tam mělo používat napětí cívky tj. těch 45,21V, místo napětí zdroje, co používám já)
je svorkové napětí a pro cívku a rezistor v sérii platí, že činná složka je
, jalová složka
. Tak jsi použil ve vztazích (pro jistotu jsem se podívala do Blahovce).
b) vůbec nevím vztah pro jmenovitý výkon nebo nějak to dat dohromady vůbec...
To je obdobná situace jako sériové zapojení žárovek (místo 2 žárovek máš jeden spotřebič) a R (které nahrazuje odpor zdroje R_i) jako v této úloze v odkazu.
↑ Filla.x: robila som to podla teba, ako si tu mal postupy, no na c priklad mi profesor cely skrtol a povedal, ze to mam zle.... tak neviem...
↑ kathy2192:
Zdravím,
kterou část máš na mysli? Něco jsem kontrolovala, něco bylo k opravě - ale teď bych musela vidět celý Tvůj výpočet, abych řekla, co by mohlo být problémem (pokud mi to ovšem časově vyjde).