Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nevím si rady s několika slovními úlohami pro 8./9. třidu:
1) Parta chlapů přišla do hospody. Jejich počet byl takový, že si mohli sednout k celému počtu stolů pro 4, 5 6 lidí a pokaždé zůstalo jedno volné místo. Jaký je nejmenší možný počet chlapů?
2) Vlak vjíždí na most rychlostí 36 km/h. Za 15 sekund od chvíle, kdy na most vjel, most opustí. Vlak je dlouhý 90m. Jak dlouhý je most?
3) V pondělí stálo na rohu Něvského prospektu 8 mužiků a vodky měli tolik, že mohli pít až o 6 hodin večer. Po dvou hodinách, ale dva odešli. V kolik hodin dojde vodka ostatním mužikům?
Moc děkuji:-)
1) První si najdeš nejmenší společný násobek 4, 5 a 6 (to je kdy se všichni usadí a nezůstane žádné volné místo), pak odečteš 1(1 volné místo), NSN = 60
výsledek je teda 60 - 1 = 59
2) v = 10m/s (rychlost vlaku)
s = t*v = 15*10 = 150m (ujetá dráha vlaku, než přejel přes most)
d = s - 90 = 60 (délka mostu je ujetá dráha vlaku - délka vlaku)
Pokud to přesně nechápeš, nakresli si obrázek a brzy to bude jasné
EDIT:
3) to, co řekl tomas janeta je správně, akorát jsem zadání pochopil tak, že v původním počtu by mohli pít 18 hodin(do 8 hodin večer) a ne 6 hodin
Možno sa mýlim ale v 1. úlohe by sa možno dal využiť najmenší spoločný násobok 4,5 a 6 -to bude asi počet chlapov
2.skús si to nakresliť ,keď si premeníš rýchlosť vlaku na m/s a vypočítaš dráhu ktorú prešíel z obrázka by si mala zistiť ako máš uvažovať dĺžku vlaku
3.Ak som dobre pochopil zadaniu ,všetci mohli piť 6 hodín ,keby 2 neodišli tak už len 4 .Keď dvaja odišli a ostali tam len 3/4 z pôvodného -koľko krát dlhšie ešte môžu piť ? (dobre som čítal zadanie ?)
Prepáč , nezbadal som že už ti pomohli ...
↑ tomas janeta:
Děkuju Vám oběma, moc jste mi pomohli, vůbec jsem si s tím nevěděla rady...:))