Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, poprosim o pomoc s timto prikladem.
K objemu 0,1 cm3 moči byl pridan 1 cm3 vody. Ve zredenem vzorku byla zjistena koncentrace glukosy c=10 mmol/dm3. Vypocitejte hmotnostni procento glukosy v puvodni moci. Mr(glukosa)=180. Vysledek: 1,98 %
Nejsem si vubec jist, jak postupovat. Dekuju za pomoc. Petr
↑ Apač:
Ahoj, snadj sem neco neprehledl, ale nebyla jeste zadana hustota?
Retrospektivne my vyslo, ze hustotu moci pouzivaji stejnou jako je hustota vody, takovy predpoklad by mel by v zadani, ale rekneme, ze to pro nas plati.
Tipy k reseni:
a/ 0.1 cm3 + 1 cm3 = X cm3
b/ v X cm3 je kolik molu glukosy, kdyz vime, ze koncentrace je 10 mmol/dm3?
c/ glukosa prisla z puvodniho vzorku (moc), s vodou neprislo nic, tedy latkove mnozstvi z b/ musi by v 0.1 cm3 moci, ok?
d/ napsat si hmotnostni zlomek, zapracovat hustotu (rho = 1 g/cm3) -> vysledek
Jde ti to?
Pokousel jsem se nasledovat vas postup, bohuzel mi to totalne nevyslo...
Takze 1) x = 1,1
2) c = n/V => n = 11
4) w = m / 1*1,1 .... s tim, ze n=m/M glukozy, a to vychazi m=1980.... tedy ve vysledku uplne nesmyslne cislo, takze jsem nekde dosadil blbe........ dekuju
↑ Apač:
Zdravim :-),
2/ mas evidentne spatne jednotky, objem dosazujes v cm3, ale koncentrace je zadana na dm3. Doporucim ti nejprve si prevest koncentraci c z mmol/dm3 na mol/dm3 a objem V z cm3 na dm3, tim budes pracovat s jednotkami na ktere jsi zvykly.
4/ pises w = m/1*1,1, to znamena hmotnostni zlomek v roztoku (moc+voda), ale v zadani se te ptaji na hmotnostni zlomek pouze v moci (!).
Ok?
O.o