Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 12. 2014 13:14

check_drummer
Reputace:   106 

Jednoduchá parciální diferenciální rovnice

Ahoj,
hledám řešení f(x,y) (f je tedy funkce dvou reálných proměnných x,y) parciální diferenciální rovnice df/dx+df/dy=0 a našel jsem možná řešení tvaru $f(x,y)=\sum{a_n.(x-y)^n}$ pro libovolné hodnoty $a_n$. Zajímalo by mě, zda jsou tímto vyčerpána všechna řešení této rovnice.
Děkuji za příspěvky.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#2 08. 12. 2014 13:58 — Editoval Rumburak (08. 12. 2014 15:16)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Jednoduchá parciální diferenciální rovnice

↑ check_drummer:

Ahoj.   

S těmi "libovolnými hodnotami $a_n$" bych byl opatrný, pokud by mělo jít o nekonečnou řadu.

Zkusme Fourierovu metodu. 

1) Nejprve hledáme "pracovní" řešení ve tvaru $[x, y] \mapsto X(x) Y(y)$.  Dosazením do dané rovnice dostáváme

(1)                                                     $X'Y + XY' = 0$.

Má-li jít o netriviální řešení,  pak v okolí některého bodu $[r, s]$ lze rovnici (1) vydělit nenulovým součinem $XY$,
čímž po další jednoduché úpravě obdržíme

(2)                                $\frac{X'}{X} = - \frac{Y'}{Y} = \lambda$.

pro vhodné $\lambda$.  V případě $\lambda = 0$ budeme mít konstantní řešení  $X=A,  Y=B$ ,  jinak z (2) plyne

$X(x) = A \mathrm{e}^{\lambda x} ,    Y(y) = B \mathrm{e}^{-\lambda y}$ ,

kde $A, B$  jsou libovolné (za uvedených předpokladů nenulové) konstanty,  tedy 

(3)                      $X(x)Y(y) = C \mathrm{e}^{\lambda (x-y)}$ ,  kde $C = AB$ .

2)  Z funkcí tvaru (3) můžeme sestrojit jinak libovolné lineární kombinace a obdržíme tak mnoho dalších řešení
dané PDR. 

3) Je-li  $t \mapsto g(t)$  funkce mající (na určitém ot. intervalu)  derivaci, co můžeme říci o funkci  $f(x,y)  := g(x-y)$ ?
Bude-li funkce $g$ součtem své Maclaurinovy řady, pak funkce $f$ bude mít tvar Tvé summy.
Ale co když $g$ nebude tento přadpoklad splňovat ? Např. když nebude mít derivace všech řádů ?

#3 08. 12. 2014 14:07

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Rumburak:

Zdravím. Jen tak podle intuice -  řekl bych, že řešení kolegy ↑ check_drummer: zahrnuje i všechna Vámi uvedená řešení.

$f(x,y)=\sum{a_n.(x-y)^n}$ pro libovolné hodnoty $a_n$ podle mě zahrnuje všechna řešení tvaru f(x,y) = F(x-y).

Pokud se tedy nemýlím.

#4 08. 12. 2014 14:17 — Editoval Rumburak (08. 12. 2014 14:18)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Jj:

Pravdaže, na Taylorův rozvoj jsem si nevzpomněl. Děkuji.

Zápatí