Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Lucys:
Nemáš to dobře. Navíc jsi zapomněla zmáčknout tlačítko TeX a psát matematický výraz mezi značky, které se objeví po jeho zmáčknutí. Lze psát
Zbytek dokončíš jistě samostatně. Pro výpočet jsem použil dvakrát metodu per partes.
Je to jen formalitka, ale přemýšlím, nakolik je Marianův zápis korektní, čímž myslím hlavně
Je pravda, že na střední škole se s touto anomálií setkáváme poměrně často, ovšem z formálního hlediska…

↑ Olin:
Já ten zápis nechápu tak, že by ta rovnost snad měla platit, chápu to jako vložení poznámky mezi svislými čárami do výpočtu, zopakování rovnítka je pak analogické opakování rovnítka na novém řádku. Je to můj pohled na věc, nikdy jsem nikde nečetl nebo neslyšel jak to vlastně je. Ale myslím, že se tento zápis používá běžně i na vysoké škole.
↑ BrozekP:↑ Olin:
Souhlasím a když jsem to psal, věděl jsem o tom. S tímto zápisem jsem se setkával dosti často při studiu i já. Myslel jsem to tak, jak uvedl BrozekP. Nemusel jsem tak rozdělovat výpočet a zachoval jeho kontinuitu. V opačném případě bych musel nejprve na příslušných místech poznamenat, co provádím a pak ve výpočtu pokračovat. Podobný fenomén nastává u substituční metody. Kdybych sázel v TeXu učebnici, pak bych si mohl vybrat snad i umístění pomocného výpočtu na okraji stránky, ale ani to nepřekypuje estetikou grafického rozvržení. Chtělo by to snad pro korektnost jakousi úmluvu na začátku výskytu takového jevu. Tady na fóru mi to nepřipadne jako vhodné. To bych musel na to upozorňovat v každém tématu, kde takový pomocný výpočet provádím. Naštěstí radosti z integrování jsem si již užil dostatek a pokud mohu, řeším jiné úlohy. Jen mě mrzí, že se mi nedostává skoro vůbec času. Pracuji na jiných matematických věcech.
:-)