Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohl by mi někdo pomoci s výpočtem tohoto příkladu?
Určete objem tělesa, které vznikne rotací oblasti ohraničené čarami 

↑ holcina.16:
Dobrý den.
K kolem čeho má uvedená oblast rotovat ?
Výpočet objemu rotačního tělesa, vytvořeného rotací obrazce tvořeného grafem funkce kolem osy x:
V = pí . ∫ (od a do b) f^2 (x) dx
V našem případě
√y = √2 - √x
y = 2 - 2√2x - x
f^2(x) = y^2 = (2 - 2√2x - x)^2, po úpravách = x^2 + 4x +4 - 8√2x
Dolní mezí bude podle zadání evidentně 0.
Horní mezí by mohla být dvojka - vyhovuje rovnici x^2 + 4x +4 - 8√2x = 0 (zjištěno zkusmo).
Integrál je jednoduchý, prostě se polynom x^2 + 4x +4 - 8√2x zintegruje člen po členu jako součet, tady problém není.
↑ Jj: Právě nemám zadáno, kolem které osy rotuje.
A nebude on, vzhledem k "symetričnosti" předpisu funkce a daným mezím, integrál resp. objem rotačního tělesa stejný i pro případnou rotaci kolem osy y ?
Zdravím ↑ holcina.16:, ↑ Argcotgh x:
Já jsem se ptal na osu rotace vlastně jen proto, že mohla být v zadání uvedena nějak obecněji a při opisování zadání to mohlo vypadnout.
Pokud skutečně osa rotace nebyla zadána, tak zřejmě nejlépe postupovat podle rady kolegy 'Argcoth x'.
↑ Argcotgh x: A nebude v tom y=.... +x místo -x jak píšete?
↑ Jj:a nebude v tom y=.... +x místo -x,
No, když vezmu = √x + √y = √2, tak hned vidím, že √y = - √x + √2 = √2 - √x
Umocnění provedu podle vzorce (a-b)^2 = a^2 - 2.a.b + b^2, tj. (√2 - √x)^2 = 2 - 2(√2x) + x
Po roznásobení na druhou: (2 - 2(√2x) + x) .(2 - 2(√2x) + x) =
= 4 - 4.2.x + 2x - 4.2.x + 2x(√2x) + 2x - 2(√2).x.(√x) + x^2 =
= x^2 -8x + 2x - 8x + 2x + 4 + 2x(√2x) - 2x(√2x) =
= x^2 - 12 x + 4
↑ Argcotgh x: Ano, ale vy jste psal, že
. Mě to totiž vychází jinak :( a když jsem koukala do programu na netu, tak to tam taky vychází jinak. ale objem mi vyšel 8/15 krát pí.
↑ Argcotgh x:mě právě to na druhou vychází 4-8√2.√x+12x+x^2-4x.√2.√x
↑ Argcotgh x:vychází mi to takto http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … 2Bx%29%5E2
Aha, už to vidím, seknul jsem se ve znaménku. Jinak při výpočtu objemu rotačního tělesa je potřeba integrál vynásobit pí a jako integrand dosadit 2.mocninu funkce. Výsledek taky bude hodně záviset na integračních mezích integrálu.