Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Potřebuji ještě pomoci s tímhle:
Sestrojte trjúhelník ABC, je-li dáno:
a) a=5cm, b=6cm, y=120 stupňů.
Má vyjít jediné řešení, ale nevím jak se k němu dostat.
b) c=6cm, a=5cm, vc=3cm
Děkuji
b) řešení už jsem ti napsala v jiném vlákně
a) Úhel gama svírají strany a, b. Sestrojíš tedy úhel gama, v jeho vrcholu (zároveň vrchol C trojúhelníku) sestrojíš dvě kružnice - délky stran a, b, tím získáš vrcholy A, B (průsečíky ramen úhlu a kružnic). Spojíš v trojúhelník ABC.

Jelena: edit - doplněno zadání k 1. dotazu
Nevím, jestli to chápu správně
Sestrojte trjúhelník ABC, je-li dáno:
a) a=5cm, b=6cm, y=120 stupňů.
a) existuje, protože a+b=11 a 3-11=-8, z toho vyplívá,že 11 je větší než -8. Omlovám se, ale pořád ještě tomu nerozumím..
a)nemohla bych Tě prosím poprosit zda by jsi mi ho nenačrtla tady, ať vím jak je to správně. Moc by mi to pomohlo

Jeden úhel rovnorameného trojúhelníku má velikost 74 stupňů. Určete velikosti ostatních úhlů. ( Rozlište dvě možnosti podle toho, zda úhel 74 stupňů je při základně nebo proti ní.)
Já to vypočítala takto:
180-74=106-74=32stupňů. To by snad mělo být dobře má vyjít 74 a 32stupňů, ale taky může vyjít 54 a 54stupňů a to nevím jak k tomu dojdu. Poradíš?

↑ iva.zourkova:
no zní: Sestrojte trojúhelník ABC, je-li dáno
a) 5cm, b=6cm, y=120stupňů
b) c=6cm, a=5cm, vc=3cm
Zadání je sestrojte trojúhelník, ne ukažte, že existuje a řešení už ti gadgetka napsala, pokud na něm něčemu nerozumíš, zeptej se konkréně na tu věc.
Jeden úhel rovnorameného trojúhelníku má velikost 74 stupňů. Určete velikosti ostatních úhlů. ( Rozlište dvě možnosti podle toho, zda úhel 74 stupňů je při základně nebo proti ní.)
rovnoramenný trojúhelník má 2 stejné strany, mezi nimi a třetí stranou je stejný úhel.
pokud je úhel 74° proti základně, jsou zbylé úhly 53° a 53°, proč jsou stejné už jsem vysvětil, výsledek je 53 protože 180 - 74 = 106 a 106/2 = 53 (/2 protože jsou to 2 stejné úhly)
Pokud úhel není proti základně, znamená to, že je to úhel mezi základnou a 1 ze 2 stejných stran, a jak už jsem říkal, takové úhly jsou v rovnoramenném trojúhelníku 2, tudíž úhly v trojúhelníku jsou 74°, 74° a (180-(74+74))° což je 32°