Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, potřebuji pomoci s příkladem:
Dvě síly o velikostech 100N a 80N mají společné působiště a jsou k sobě kolmé. Vypočtěte velikost jejich výslednice.
Díky za postup
Nejsem si jist, zda jsem dobre pochopil zadani, ale nakreslil bych si obrazek obdelniku, kdy jedna strana bude sila 100N a druha strana bude sila 80N. Vyslednice sil je prepona toho trojuhelniku. tedy 

Potřebuji ještě pomoci s tímto příkladem.
Určete délku strany kosočtverce, jehož úhlopříčky mají délky 16cm a 12cm. (Úhlopříčky kosočtverce jsou k sobě kolmé a púlí se.)
Děkuji moc za postup
Díky
Iva

↑ iva.zourkova:takže když se půlí a jsou k sobě kolmé, tak máš pravoúhlý trojúhelník....

↑ iva.zourkova:
To je všechno. Vypočítáš zbylý údaj, což je strana kosočtverce.

↑ marnes:
Marnesi a jak ho vypočítám ten zbylý údaj??
Děkuji
Zdravím,
↑ iva.zourkova: budu příspěvky mazat bez dalšího upozornění, pokud budeš přidávat k tématu nové a nové úlohy. A to i v případě, že bude reakce kolegů. Úloha vyřešená = označit téma za vyřešené a založit si téma nové.
Můžeš mít situaci, že dotaz zřejmě navazuje na předchozí diskusi "počítáš další úlohy stejnou metodou, 5 příkladů vyšlo, ale tento ne - a proč?" apod. - potom to tak formuluj. Jinak nové téma. Děkuji.
jelena napsal(a):
Zdravím,
↑ iva.zourkova: budu příspěvky mazat bez dalšího upozornění, pokud budeš přidávat k tématu nové a nové úlohy. A to i v případě, že bude reakce kolegů. Úloha vyřešená = označit téma za vyřešené a založit si téma nové.
Můžeš mít situaci, že dotaz zřejmě navazuje na předchozí diskusi "počítáš další úlohy stejnou metodou, 5 příkladů vyšlo, ale tento ne - a proč?" apod. - potom to tak formuluj. Jinak nové téma. Děkuji.

↑ Cheop:
Marnesi má vyjít 10cm, ale mě to nevychází podle vzorce, který jsi mi napsal. Prosím
o další podrobnější postup.
Děkuji
Iva

↑ jelena:
Jeleno, zdravím jsem dyslektik a mám snížené užití matematických počtů, navíc studuji po 20 letech. Děkuji za pochopení
Iva

↑ Cheop:
Nevím jak dál..nevychází mi, má vyjít 10cm. Prosím o upřesnění postupu.
Děkuji

↑ iva.zourkova:
1) máš obrázek? kosočtverc ABCD a průsečík S? Je tam trojúhelník třeba ABS. Jaká je délka SA a SB? Jaký je úhel u S?
2) pak dosadíš do
od Cheopa
3) vyjde deset
4) pokud ne, tak musíš zde napsat, jak jsi postupovala a jaká čísla jsi kam dosazovala
↑ iva.zourkova:
v tématu jsi vyřešila jednu úlohu, potom píšeš:
Potřebuji ještě pomoci s tímto příkladem.
Určete délku strany kosočtverce, jehož úhlopříčky mají délky 16cm a 12cm. (Úhlopříčky kosočtverce jsou k sobě kolmé a púlí se.)
Toto je nová úloha. Nejlepší do nového tématu. Ale pokud vidíš souvislost s předchozí, tak napiš "také zde budu používat Pythagorovu větu a to tak a tak, ale nevyšlo mi to...". Ty ale potřebuješ celý postup od začátku - tedy do nového tématu.
Jeleno, zdravím jsem dyslektik a mám snížené užití matematických počtů, navíc studuji po 20 letech. Děkuji za pochopení
ano, tomu rozumím a četla jsem to již. Proto pro Tebe je lepší mít vždy nové téma na jeden dotaz - na jednu úlohu. Jedná úloha vyřešená, založ si další nové téma. Ještě jednou děkuji, že to budeš dodržovat.
Jelena.

↑ marnes:
Dosadila jsem:
(16/2)na druhou+(12/2)na druhou=a na druhou
25/4+144/4=400
Nevím asi jak správně postupovat..
Díky
/ Je zlomková čára

↑ iva.zourkova:
16/2=?
12/2=?
Pak bych až umocnil, sečetl a odmocnil

↑ marnes:
Napíšeš mi přesně jak? Krok po kroku..
Děkuji moc

↑ Cheop:
Díky moc, ale pořád nevím.. Jak jsi se dopočítal k 10cm. Napíšeš mi přesný postup, prosím
Díky