Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 12. 2014 17:16

andras
Zelenáč
Škola: UPOL
Reputace:   

Ekvivalentní matice

Zadání je: Jsou matice A a B ekvivalentní?

Našla jsem si, že ekvivalentní matice jsou, pokud lze jednu převést na druhou. Myslela jsem, že je upravím na trojúhelníkový tvar a pak už se to uvidí, ale nějak si s tím nevím rady. Ve výsledku je napsáno, že ekvivalentní jsou.

A=2 -4
    -2 3

B=1 2
    3 4

A po úpravě 1 -2
                  0 -1

B po úpravě 1 2
                   0 -2

Děkuji za odpověď

#2 11. 12. 2014 18:09

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Ekvivalentní matice

↑ andras:

Dobrý den.

Řekl bych, že čtvercové (nevím jistě, zda jen čtvercové) matice jsou ekvivalentní, jsou-li stejného typu a mají-li stejnou hodnost - pak se dají ekvivalentními úpravami převést na shodné jednotkové matice.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 12. 12. 2014 13:34

radekm
Reputace:   11 
Web

andras napsal(a):

Našla jsem si, že ekvivalentní matice jsou, pokud lze jednu převést na druhou. Myslela jsem, že je upravím na trojúhelníkový tvar a pak už se to uvidí

Problém je v tom, že trojúhelníkový tvar není jednoznačně určen. Na následujícím příkladu je vidět, že existuje hned několik matic v trojúhelníkovém tvaru, jenž jsou řádkově ekvivalentní A:

Potřebujeme tedy něco, co bude jednoznačně určeno. Tím bude matice v trojúhelníkovém tvaru, jenž má pivoty = 1 a nad pivoty jsou 0. Obě matice A i B tedy upravíme do tohoto tvaru a u obou nám vyjde jednotková matice.

Pár poznámek:
-samotná podmínka pivoty = 1 rovněž nezaručuje jednoznačnost (viz poslední dvě matice)
-funguje to i na obdélníkové matice (pochopitelně stejného typu)

Jj napsal(a):

Řekl bych, že čtvercové (nevím jistě, zda jen čtvercové) matice jsou ekvivalentní, jsou-li stejného typu a mají-li stejnou hodnost

Pokud se bavíme o řádkových úpravách, tak následující matice mají stejný typ i stejnou hodnost,
ale nejsou ekvivalentní

#4 12. 12. 2014 13:59

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ radekm:

Zdravím a díky za upřesnění.

Pokud se tedy nemýlím.

#5 13. 12. 2014 20:52

andras
Zelenáč
Škola: UPOL
Reputace:   

↑ radekm:
Moc děkuji za vysvětlení. Další příklady podobného typu spočítány, už tomu rozumím!

Zápatí