Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl bych poprosit o zkontrolování řešení tohoto příkladu?
Zadání:
Určete, kdy je matice regulární a spočtěte element její inverzní matice na pozici 1 1 a na pozici 1 n.
Matice:
| x y 0 .........0 |
| 0 x y 0 ......0 |
| 0 0 x y ......0 |
| . . |
| . . |
| . 0 |
| 0 x y |
| y 0........... 0 x |
Řešení:
Hlavní překážkou je y na pozici (1,n).
Zkusím matici upravit:
prohodíme 3. a poslední řádek:
| x y 0 0.......0 |
| 0 x y 0 ......0 |
| y 0........... 0 x |
| . . |
| . . |
| . . |
| 0 x y |
| 0 0 x y ...... 0 |
mohli bychom provádět další sloupcové a ev.řádkové úpravy, ale nevedly by k cíli.
"Nadbytečného" y v posledním řádku se zbavíme, položíme-li y = 0. Potom:
| x 0 0 .........0 |
| 0 x 0 0 ......0 |
| 0 0 x 0 ......0 |
| . . |
| . . |
| . 0 |
| 0 x 0 |
| 0 0........... 0 x |
Pokud nyní x se nerovná 0 (a podle výše uvedeného y se rovněž nerovná 0), matice je regulární a její determinant je x^n, tj. součin prvků x na hlavní diagonále s nulovými nediagonálními prvky.
Převrácená hodnota 1/ |A| je x^(-n).
Protože řádkové a sloupcové indexy jsou "převrácené", pak element inverzní matice na pozici 1 1 by měl být subdeterminantem tvořeným předposledním a posledním řádkem a sloupcem matice, vydělené determinantem soustavy |A|, tedy
Â,11 = x^(-n) . | x 0 | = x^(-n) . x^2 = x^(2-n)
| 0 x |
element inverzní matice na pozici 1 n by měl být subdeterminantem tvořeným prvními dvěma prvky předposledního a posledního řádku a prvního a druhého sloupce matice, vydělené determinantem soustavy |A|, tedy
Â,1n = x^(-n) . | 0 0 | = 0
| 0 0 |
(ale tady si nejsem moc jistý výsledkem; taky nevím, zda jsem vzal správný subdeterminant).
Předem díky za kontrolu a případnou pomoc s řešením.
Zdravím,
jen takové drobné poznámky:
a) nevidím vyslovení podmínky "kdy je matice regulární" + zda na to bylo odpovězeno,
b)
"Nadbytečného" y v posledním řádku se zbavíme, položíme-li y = 0. Potom:...
to se může jen tak? Původní matici tak je úplně změněna?
Pokud nyní x se nerovná 0 (a podle výše uvedeného y se rovněž nerovná 0),
v předchozím kroku ale je něco jiného?
Závěr jsem nejspíš nerozluštila (k zadání - zápis "spočtěte element její inverzní matice na pozici 1 1 a na pozici 1 n" značí hledáme element
a
, pokud použijeme označení z hlavního webu (jen jsem doplnila čárku)? Editor TeX pořád zlobí? Děkuji.
Ahoj, dík za odpověď.
ad a) vyslovení podmínky "kdy je matice regulární" bylo hned na začátku; odpovědí, podle mě, je tehdy, když y = 0 a dále x se nerovná nule, pak by byl determinant nulový a matice nebyla regulární.
Položením y = 0 se sice matice zcela změní, ale to myslím zadáním nebylo nijak "zakázáno".
To s tím "y se rovněž nerovná 0" byla chyba, samozřejmě má být y = 0.
Rozuzlení je takovéto a podle mě je správné:
Protože řádkové a sloupcové indexy jsou "převrácené", pak element inverzní matice na pozici 1 1 by měl být subdeterminantem tvořeným předposledním a posledním řádkem a sloupcem matice, vydělené determinantem soustavy |A|, tedy
Â,11 = x^(-n) . | x 0 | = x^(-n) . x^2 = x^(2-n)
| 0 x |
element inverzní matice na pozici 1 n by měl být subdeterminantem tvořeným prvními dvěma prvky předposledního a posledního řádku a prvního a druhého sloupce matice, vydělené determinantem soustavy |A|, tedy
Â,1n = x^(-n) . | 0 0 | = 0
| 0 0 |
LaTex pořád zlobí, ihned přesměrovává na hlavní stránku.
↑ Argcotgh x:
také děkuji, ale to je jen jeden dílčí případ, že pro y=0 je matice regulární (to bych neviděla jako celé řešení). A navíc to není vyslovení podmínky (předpokladu k řešení).
Rozuzlení je takovéto a podle mě je správné
:-) tak to bych se musela vzchopit a pokusit se najít propisku a něco použitelného na psaní, abych si to ověřila.
LaTex pořád zlobí, ihned přesměrovává na hlavní stránku.
Jsem na jiné počítači, než jsem zkoušela včera, používám FF, ale nezlobí - tak nevím, co bys provedl (např. piš bez Editoru + se poptej v tématu ohledně Editoru).