Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, proč mi nevychází příklad?
ZADÁNÍ:

Zdravím,
bohužel, nerozluštím, jak jsi počítal. Postupoval jsi, že součet větší, než 10, dává 6+5 nebo 6+6, všech možných součtů máme 6+1, 6+2, 6+3...6+6. K tomu bereme ohled, že alespoň jedna 6 padá buď na jedné kostce, nebo na druhé.
Jak Ty jsi tedy uvažoval? Děkuji.
↑ jelena:
Dobré ráno.
Čitatel jsem počítal jako pravděpodobnost že padne něco větší jak 10.. tudíž to jsou 3 možnosti z 36 (nahoře jsem to špatně zapsal).
Jmenovatel jsem počital jako pravděpodobnost že padne 2 a 1 šestka.
↑ PanTau:
Také pozdrav (dobré ráno nepoužívám),
Jmenovatel jsem počital jako pravděpodobnost že padne 2 a 1 šestka.
Čitatel je v pořádku, ale jmenovateli bohužel nerozumím, navrhovala jsem:
všech možných součtů máme 6+1, 6+2, 6+3...6+6. K tomu bereme ohled, že alespoň jedna 6 padá buď na jedné kostce, nebo na druhé.
Tak snad ještě s kolegy (musím dojit pro ořechy a splnit další pokyny :-). Ať se podaří dořešit.
↑ jelena:
K Vašemu návrhu, ano, určitě to tak jde, ale proč nemohu aplikovat nějakou tu matematickou větu (KDYŽ JE TU MÁME)? Rozhodl jsem se aplikovat Binomické rozdělení.
Tudíž jsem počítal ppst že padne 1 nebo 2..
Rozhodl jsem se aplikovat Binomické rozdělení.
to ale musíš zdůvodnit - binomické rozdělení platí pro nezávislé pokusy, ovšem my budeme mít pouze jeden pokus - hodíme 2 kostky a máme výsledek. Ovšem, co se v tom jednom pokusu stane, tak to je tak:
buď padne 6 na jedné kostce, k tomu na druhé může být cokoliv, nebo padne 6 na druhé kostce, k tomu na první může být cokoliv, zde se nám započtou 2x pády 6 zároveň na 1. a na 2. (to ještě ošetříme). Jaká je pravděpodobnost všech možných pádů dle mého popisu.
proč nemohu aplikovat nějakou tu matematickou větu (KDYŽ JE TU MÁME)?
:-) to mi povídej, také nerozumím, proč mám dělat cukroví, když je toho plné obchody (nebo se bez toho obejit úplně) a zejména když NENÍ ŽÁDNÝ SNÍH !
↑ jelena:
Tak to mi je jasný, s tím binomickým rozdělením jsem to nějak popletl hold no.
V tom případě..
JMENOVATEL: ![kopírovat do textarea $ G = {[6, 1], [6, 2], [6, 3], [6, 4], [6, 5], [1, 6], [2, 6], [3, 6], [4, 6], [5, 6], [6, 6]}$](/mathtex/85/8590253b822d0472cbf6604ea862b2be.gif)

(zdroj: Odkaz na matematika)
Tak děkuji :-) i za písničku, moc pěkná.
↑ PanTau:
ano, jde to dle příkladu 7 v odkazu, nebo, jak jsem popisovala (1/6)*1+1*(1/6)-(1/6)(1/6). Označím za vyřešené.
moc pěkná.
klasika.
Stránky: 1