Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ malarad:
Dá sa postupovať rôzne.
Obsah zjednotenia je rovný obsahu 12 maličkých trojuholníkov, tých, čo trčia okolo šesťuholníka.
Polomer opísanej kružnice je výška rovnostranného trojuholníka zloženého zo 4 maličkých trojuholníkov.
Z Pytagorovej vety strana toho trojuholníka je
.
Jeho obsah je potom
.
Tento obsah zodpovedá 4 malým trojuholníčkom, všetkých trojuholníčkov je v hľadanom obsahu 12, teda trikrát viac, čiže
.
↑ misaH:
Já nechci nijak zpochybňovat tvůj výsledek, přeci jenom vyšel podle požadavků tazatele.
Nicméně se nemohu zbavit dojmu, že je to špatne :)
Můj postup: Díky opsané kružnici můžeme říci, že obsah celého velkého trojúhelníka je: 
3 malé trojúhelníčky které potom přebývají mají stranu
a jejich obsah je tedy: 
3 takové trojúhelníky dají dohromady:
a to když odečtu od obsahu velkého trojúhelníka, dostanu:
Podle mě je moje řešení korektní, takže nevím kde je chyba :D
↑ malarad:
Chyba je v tom, že bolo treba vyrátať obsah zjednotenia tých trojuholníkov a nie obsah šesťuholníka.
Joser mal sčitovať a nie odčitovať.
↑ malarad:
Spoj stred šesťuholníka s bodom C.
To je polomer opísanej kružnice.
Keď urobíš v tom strede kolmicu na výšku, dostaneš stranu trojuholníka, na ktorý sa pýtaš.
Celý červený šesťuholník sa skladá zo 6 rovnakých maličkých rovnostranných trojuholníkov.
Trojuholník na ktorý sa pýtaš, obsahuje také trojuholníky 4.
ahoj ↑ malarad:,
vzoreček pro obsah kružnice opsané rovnostrannému trojúhelníku jistě vygoogluješ. A pokud jde o obsah té židovské hvězdy - jeden její cípek je rovnostranný trojúhelník, který má třetinové rozměry oproti původnímu trojúhelníku. Takže jeho obsah je 1/9 obsahu původního trojúhelníka. A celá hvězda se skládá ze dvanácti takových trojúhelníků. Obsah hvězdy je tedy 12/9 = 4/3 obsahu původního trojúhelníka.
↑ misaH:
...ten je nulový. Myslel jsem samozřejmě kruhu :-)