Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
podobný problém se řeší v sousedním fóru, nicméně jej napíšu sem:
Mají se určit lokální extrémy funkce y = e^x .sin x.
1.derivace: y´ = e^x . sinx + e^x . cos x = e^x . (sin x + cos x).
Protože e^x je vždy >0, musí být 0 = (sin x + cos x)
sin x = - cos x
Grafy funkcí sin x a (- cos x) se protínají v bodech pí/4 a 3/4 pí, tj. (2k+1). pí/4. To by měly být extrémy původní funkce.
2.derivace:
(e^x.sin x + e^x.cos x)´ = e^x.sin x + e^x.cos x + e^x.cos x - e^x.sinx = 2 e^x cos x
cos pí/4 > 0, v bodě pí/4 dosahuje funkce minima.
cos 3/4 pí < 0, v bodě 3/4 pí dosahuje funkce maxima.
Další pozdrav,
řešení rovnice
ještě překontroluj (lze graficky, nebo jelikož cos(x) není 0, lze celou rovnici cos(x) vydělit). Výraz
se derivuje možná pohodlněji. V samotném postupu jsem problém nenašla.
Zrada! Položil jsem derivaci = 0, tj. e^x . (sin x + cos x) = 0 a ta je na intervalu (-2 pí, 2 pí) nulová jen v -5/4 pí, -1/4 pí, 3/4 pí a 7/4 pí. Funkce y = e^x .sin x tedy nabývá extrému jen pro (4k -1)*pí/4.
↑ Argcotgh x:
pokud tomu rozumím, opravil jsi řešení rovnice
.
-5/4 pí, -1/4 pí, 3/4 pí a 7/4 pí
ale toto pořád není dobře - tak? Nechceš to nejdřív udělat na jednotkové kružnici (tedy od 0 do 2pi)?
Právě že jsem v Excelu zkoumal hodnoty derivace, tj. e^x . (sin x + cos x), pro x z (-2pí, 2 pí) a nulové hodnoty dosáhl pouze právě v těchto 4 bodech.
↑ Argcotgh x:
ano, už rozumím. Když si vezmu jednotkovou kružnici, tak "standard" orientovaný úhel proti ručičkám dává 3/4 pí a 7/4 pí, tedy (3/4)pi+kpi. Na jednotkové kružnici po ručičkám stejným úhlům odpovídají -5/4 pí, -1/4 pí.
Napiš si, prosím, jen x=(3/4)pi+kpi. Totiž Pro původní funkci y = e^x .sin x
(-2pí, 2 pí) jsou 2 periody, osobně bych zapsala vyšetření jen na jedné periodě - např na -pi, pi nebo na 0, 2pi.
Právě že jsem v Excelu zkoumal hodnoty derivace
:-) s MFF UK v profilu zkoumat něco v EXCELu?
Ano, pracovat na MFF s excelem je ostuda, nicméně jsem na něj zvyklý a v pokročilejších programech zatím nejsem tolik zběhlý.
↑ Argcotgh x:
V pořádku, jen pro pořádek - vyšetření již je jasné? (že jen na jedné periodě a potom rozšířit na celý def. obor, jinak jsou zbytečné kroky navíc, co žádnou informaci k vyšetření nedoplní).
Jinak - raději se drž vašich materiálů, přeci jen MFF je úplně jiná třída, než ta moje. Zdary přeji.
Jasně, to je pravda, nejlépei vzít minimální periodu. Takže výsledek je asi nejsprávnější 3/4 pí + k. pí.
↑ Argcotgh x:
tedy na jedné periodě od 0 do 2pi vyšetříš (3/4)pi a (7/4)pi.