Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 12. 2014 10:52

Redstar
Reputace:   

Meze trojného integrálu

Zdravím, měl bych pár příkladů u kterých potřebuji pomoci nebo si jen ověřit, že je to správně:

1.$x^{2}+y^{2}\le 1 /z=0/z=4-y$ zadání příkladu

Provedl jsem transformaci do polárních souřadnici a vyhodnotil tyto meze. (Jsou v pořádku?)

$0\le \varrho \le 1 / 0\le \varphi \le 2\pi  /0\le z\le 4-\varrho sin\varphi $

2. $[0;0],[1;0],[0;3]$

$0\le x\le 3/0\le y\le 3x-3$

3.Tady si nevím rady odkud vede Z
$Z=4-x^{2}/x+y=2$
čili meze jsem udělal: $0\le x\le 2/0\le y\le 2-x/?\le z\le 4-x^{2}
$

Děkuju za jakoukoliv radu. Hlavně s tím Z v posledním příkladě bych potřeboval poradit.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 13. 12. 2014 11:25

Argcotgh x
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: Meze trojného integrálu

ad 1) meze ró a fí myslím v pořádku, se z si nejsem jistý. Po transformaci souřadnic nezapomeň přidat do integrandu jakobián.

#3 13. 12. 2014 13:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ Redstar: nedávej, prosím, do tématu více dotazu viz pravidla (pokud to není jen ukázka úloh a potřebuješ např. odkaz na studijní materiál).

1. mi vyšla stejně, jen to jsou souřadnice válcové,
2. pokud je úloha v rovině, potom je zadán pravoúhlý trojúhelník (meze ovšem nejsou dobře, zkus ho pořádně nakreslit), v prostoru by to zadávalo nekonečny hranol s trojúhelníkovou podstavou (tak se ještě podívej na zadání)
3. tam není ani jasné, kam vede z (bude lepší nový dotaz, kompletní zadání + jednotlivé řádky pro podmínky od sebe oddělit (jinak Tvůj zápis spíš vypadá jako zlomek $4-x^{2}/x+y$ s "nejasným" jmenovatelem.

Děkuji.

#4 13. 12. 2014 13:56

Redstar
Reputace:   

↑ jelena:

Zdravím, tak to se omlouvám, je to už nějaký ten pátek co sem tady vůbec něco psal. Přišlo mi to logické když jde o stejnou věc :-). No nicméně mám to nechat už tak nebo rozdělit ?

1. Ano válcové souřadnice, nemohl jsem si vzpomenou, každopádně jsem rád, že se chápeme :-)
2. Jedná se o Dvojný integrál v obecné oblasti (nikoliv trojný, chyba zápisu), otázkou tedy víceméně je, jen jestli je dobře napsaný ten směrnicový tvar přímky ? Dá se na něj přijít jednodušší metodou nebo nutně pomocí tohoto vzorce

$k=\frac{y2-y1}{x2-x1} ?$

A otázkou je, který bod je pro mě 1 a který 2 ? Záleží na pořadí nebo to výjde stejně ?

3. K tomu tedy vytvořím zvlášť topic.

Děkuju za pomoc.

#5 13. 12. 2014 14:15

Argcotgh x
Reputace:   

ad 2)

řekl bych, že x jde od 0 do 1 a ypsilon od 0 do (-3x+3) - oblast shora ohraničuje přímka y = - 3x + 3
(lze spočítat jednoduše ze 2 bodů, tj. [0;3] a [1;0]

Pak by to mělo vyjít

∫ (od 0 do 1) ∫ (od 0 do -3x+3) dy dx = ∫ (od 0 do 1) -3x + 3 dx = [-3/2 x^2 + 3x] (od 0 do 1) =

= -3/2 + 3 - 0 + 0 =  3 - 3/2 = 3/2

Když se to tak ale vezme, tak to lze spočítat triviální geometrickou úvahou, zcela bez integrálů: ty 3 body ohraničují pravoúhlý trojúhelník a jeho obsah je 1/2*a*b = 1/2 * 1 * 3 = 3/2.

#6 13. 12. 2014 15:15

jelena
Jelena

↑ Redstar:

děkuji, určitě nové téma bude přehledné. Předpis lineární funkce můžeš spočítat každou metodou - kolega ↑ Argcotgh x: navrhuje pravděpodobně řešení soustavy rovnic $y=ax+b$ s využitím 2 zadaných bodů. Směrnice bude vycházet, pokud odpovídajícím y budou souhlasit jejich x (ne přehozené), spíš z praktického hlediska bereme indexy pro x zleva napravo po číselné ose, k tomu přiřadíme odpovídající y.

↑ Argcotgh x: ano, děkuji, geometrická interpretace je dobrá kontrola, děkuji, jen by kolega mohl upřesnit, co v zadání

Jedná se o Dvojný integrál v obecné oblasti

znamená "obecná oblast" + zda je požadavkem výpočet obsahu obrazce vymezeného body, nebo něco jiného.

#7 13. 12. 2014 15:36

Argcotgh x
Reputace:   

Abych pravdu řekl, rovnici přímky ze 2 bodů počítám pomocí determinantu:

| x1,  y1,   1 |
| x2,  y2,   1 |   =  0
| x,    y,     1|

Kde se dosadí A (x1, y1) a B (x2, y2), x,y se při výpočtu berou jako "symboly". Determinant jednoduše podle Sarrusova pravidla.

Možná to vypadá, že "beru kanón na vrabce", ale přijde mi to skoro jednodušší než se párat s normálovými vektory apod.

#8 14. 12. 2014 12:06

Redstar
Reputace:   

↑ jelena:

Děkuji moc za radu. S integrály už nemívám problém. Ano jedna se o výpočet obsahu. Snažím se pouze dobře zjišťovat meze. Bez nich totiž nejede vlak, že ano :-). Takže jestli to chápu dobře, tak je jedno jestli dosadím do vzorce 

za $[x_{1},y_{1}] $ bod $[1,0] nebo [0,3] $

Hlavní je tedy, aby zůstaly x odpovídaly jejich y.

#9 14. 12. 2014 17:20

jelena
Jelena

↑ Redstar:

Hlavní je tedy, aby zůstaly x odpovídaly jejich y.

ano, je to jedno, důležité nepřehodit jednotlivé souřadnice u bodů. Jinak osobně bych volila cestu ZŠ, zapíšu, že přímka bude ve tvaru $y=ax+b$ a jednou za x, y dosadím bod $[1,0]$, potom $[0,3]$ a najdu neznámé a, b (je to někde na konci sbírky Bělouna).

Zbytek je asi vyřešen.

#10 14. 12. 2014 17:22

Redstar
Reputace:   

Jasně, chápu, děkuju moc.

Zápatí