Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím chci se zeptat mám řadu 
a mám ověřit její konvergenci, tak se chci zeptat jestli stačí spočítat její limitu a když vyjde menší 1 tak řada konverguje nebo je potřeba na to jít jinak. Děkuji za odpoveď
↑ Duke256:Co mas na mysli pod pojmom "limita nekonecneho radu"? Vsimni si, ze ide o rad so striedavymi znamienkami, pri nich sa konvergencia overuje pomerne jednoducho. Aku knihu pouzivas na studium? Aby som pouzival jazyk, ktoremu rozumies.
↑ vlado_bb:Používám materiál, který dělá přímo na čvut garant předmětu a je to tam přecpaný definicema a spíš bych potřeboval nějakou srozumitelnou formu. Spočítal jsem si limitu posloupnosti jdoucí do nekonečna když jsem dal pryč to znaménko a vyšla mi nula, ale nevím zda postupuju dobře.
Literatury je v knizniciach dost, skus nejaku knihu, napriklad klasiku - Jarnik. Takze myslel si limitu postupnosti absolutnych hodnot clenov, ak vyjde nulova, ako v nasom pripade, neda sa o konvergencii este nic povedat, to ste urcite mali na prednaske. Pozri si, ake kriteria ste mali na konvergenciu radov so striedavymi znamienkami. (Podla mna ste mali iba jedno a prave to treba aj pouzit.)
↑ vlado_bb:Používám právě ty skripta a díky za doporučení kouknu na tu knihu já došel k tomu že by to mělo být Leibnizovo kritérium jen nevím jak to přesně ověřit pode něho
↑ Duke256:
Ahoj.
Výpočet limity n-tého členy je dobrý začátek. O konvergenci oscilujících řad speciálně pojednáva
Leibnizova věta (neboli Leibnizovo kriterium - dodatešně zjišťuji, že už sis vzpomněl). Najdi si
tuto větu ve svých (nebo jiných) stud. materiílech zkus, nebude-li se hodit na řadu, která Tě zajímá
(bude se hodit).
Studijní materiály z VŠ matematiky bývají "přecpány" definicem a větami proto, aby nemusely být
v ještě větší míře přecpány konkretními postupy. :-) Matematika se dá přirovnat k mapě: nepopisuje
tisíce případů, jak se dostat z místa X do místa Y, ale ukazuje smluvenými značkami celek, v němž
každý má možnost najít si tu cestu, kterou právě potřebuje.
↑ Rumburak:To je mi jasné, ale pak jsou dobré i řešené příklady na kterých je to ukazané a já v těch definicích docela plavu i když vím že jsou důležité
↑ Duke256:
Leibnizovo kriterium je trefa do černého. Střídání znamének, jak kriterium pořžaduje, funguje,
limita n-tého členu
také, zbývá ještě ověřit, že posloupnost
je monotonní
(zde tedy nerostoucí).
↑ Duke256:Tu nejde o definiciu, ale o Leibnizovu vetu - podla nej treba pri nekonecnej rade overit dve veci a budeme vediet, ci konverguje. Nic zlozite. Navyse, jednu z nich si uz vlastne urobil.
↑ vlado_bb:A podle té druhé jestli to dobře chápu tak každý další člen musí být větší než předešlý a to předpokládám beru zase s absolutních členů, ale nevím jak ověřím, že tohle platí pro každý člen s nekonečně mnoha
↑ Duke256:Staci to overit pre dva cleny iduce po sebe, napriklad (n-1)-vy a n-ty, nie? Ak potom uvazime, ze n moze byt 2,3,4, .... tak je to hotove, nie?
↑ vlado_bb:Tak pokud to takhle stačí, tak je to pak celkem lehké děkuji za pomoc
↑ Duke256:
Především je
,
protože
a druhá odmocnina je rostoucí funkce.
Dále
.
K určení znaménka výrazu
půjde využít, že funkce druhé odmocniny je konkávní.