Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
potřebovala bych pomoci s příkladem:
Vypočtěte:
a) úhlopříčku čtverce o straně a=10m
b) výšku rovnostranného trojúhelníku o straně a=8dm
Vím, že mám postupovat takhle:
a) 10na druhou +10na druhou=u na druhou
b) 8 na druhou=4 na druhou + v na druhou
Nevím, bohužel jak mám dál postupovat..
Pomůžete?
Díky
↑ iva.zourkova:
Dobrý den,
jdete na to správně, jen to dotáhnout do konce.
Takže a) : 
a dále:
A po dosazení: 
↑ iva.zourkova:
Ahoj.
Chápu, že když nemáme zkušenosti s TeXem, je jednodušší napsat rovnici slovy - tedy nic ve zlém :-).
Ale zeptám se: při počítání "tužkou na papír" matematickou symboliku používáš ? Pokud ne, pak zde vidím
jádro Tvého problému s matematikou. Smyslem mat. symboliky (tedy pokud jsme na ni zvyklí) je zajistit
zapsaným vztahům a úvahám větší přehlednost, než kdyby byly zapsány hovorovým jazykem .
Například vztah " 10na druhou +10na druhou=u na druhou " můžeme pomocí symboliky zapsat ve tvaru
(1) 
a pak nás snadno může napadnout, že levou stranu této rovnice lze numericky "dopočítat":
,
takže rovnice (1) pak má tvar
neboli
a hned jsme o kousek dál ...

↑ Rumburak:
Díky moc, tak ten příklad je 14,14m
S tím druhým mi pomůžeš, s tím za b)?
Díky

↑ Rumburak:
Když počítám na papíře tak používám matematickou symboliku. Potřebovala bych pomoci i stím příkladem za B)
Pomůžeš mi?
↑ iva.zourkova:
Když "8 na druhou=4 na druhou + v na druhou" , pak bys měla v prvé řadě umět určít, čemu se rovná "v na druhou".
Na to příjdeš tak, když si položíš si otázku :
co musíme s každou stranou první rovnice udělat, aby na její pravé straně zbylo jen "v na druhou " ?
Tento krok vychází z poučky, že když s oběma stranami rovnosti (např. L=P) provedeme tutéž matematickou operaci,
potom opět dostaneme rovnost (např. rovnost L+ 3 = P+3 , když tou operací bude přičtení čísla 3).
↑ iva.zourkova:
Dobrý den,
takže b) : 
a po úpravě: 
a dále : 
A po dosazení :
atd. :)

↑ Takjo:
Mohu se zeptat, proč se tady odečítá? Vyjde tedy 6,9m?
Proč 4 na druhou? Vysvětlíte mi to?
↑ iva.zourkova:
Dobrý den,
výsledek je 6,9 dm.
Odečítá se proto, že hledaná výška je tentokrát odvěsnou v pravoúhlém trojúhelníku a ne jako
v příkladu a) , kde byla úhlopříčka přeponou.
Se 4 počítáme proto, že je to polovina délky strany rovnostranného trojúhelníku, který máte zadán.

↑ Takjo:
Děkuji a proč 4 na druhou, když je to rovnostranný trojúhelník?

↑ iva.zourkova:
Moc tomu nerozumím.., ale moc Vám děkuji. Kdybych Vás poprosila, o nakreslení obrázku pro lepší orientaci, budu moc ráda. Nevím proč to pořád nechápu..
↑ iva.zourkova:
Původní trojúhelník je rovnostranný. Ale ta výška ho rozdělí na dva shodné trojúhelníky, které jsou pravoúhlé.
Každý z nich má přeponu velikosti a = 8 a odvěsny a/2, v. Proto také Pythagorova věta dává rovnici, kterou jsi
uvedla v úvodním příspěvku.
Jde v podstatě o látku druhého stupně základní školy - doporučuji projít si příslušné učivo z příslušných učebnic.
Moc tomu nerozumím.., ale moc Vám děkuji. Kdybych Vás poprosila, o nakreslení obrázku pro lepší orientaci, budu moc ráda. Nevím proč to pořád nechápu..
Dobrá otázka. Nechápeš to možná proto, že nejsi ochotna nakreslit si obrázek sama. :-)

↑ Rumburak:
To není tím, matiku jsem neměla 20 let. Nevěřím si, nevím jak asi chybí zkušenosti
↑ iva.zourkova:
Důležité je především mít k ruce nějaký studijní materiál, v němž je vyložena teorie a na několika jednoduchých
vzorových úlohách ukázáno, jak ji aplikovat.
Pak by měla následovat praxe procvičováním na dalších úlohách, které už vzorové nejsou. Existují sbírky úloh,
Tvůj kantor by měl něco doporučit.
Matematiku nutno studovat vždy s tužkou a zásobou papíru, matematické vztahy, které Tě napadnou, a jejich
zdůvodnění si zapisovat, kreslit si obrázky (pokud možno realistické - aby např. přímky, které mají být kolmé,
tak i vypadaly). A nebát se samostatné práce. Naše matikářka nám říkala: "Když samostatně vyřešíte těch 20
úloh, co jsou na dané téma ve sbírce, pak vyrěšíte i tu 21. , která bude v písemce. "