Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
poprosil bych o radu s následujícím problémem.
Mám dvě vlny

tj. v místech x=0 a x=L mám časově závislé okrajové podmínky

Když sečtu vlny
a
, dostávám
Moje otázka je, jaké musí být funkce
a
v místě 3, pro které je x=(1/3)L a v místě 4, pro které je x=(2/3)L, aby na intervalu mezi místem 3 a místem 4 platila fukce
?
Předem děkuji za opověď.
Zdravím,
zatím (a možná u toho i skončím) takové poznámky
tj. v místech x=0 a x=L mám časově závislé okrajové podmínky
toto jsou podmínky pro
a
pro
(pro
není napsáno, ale je to jasné).
Když sečtu vlny
a
, dostávám
ano, pokud dle goniometrických vzorců sečteš první 2 řádky, tak máš tento vztah. A ten platí na celém def. oboru Tvých funkcí, tedy i v místech místě 3, pro které je x=(1/3)L a v místě 4, pro které je x=(2/3)L pro původní samostatné vlny
,
(obecně, bez ohledu na místo, kde pozoruješ). Jaký je důvod pro další 2 zápisy (jsou to jiné "nové vlny" - třetí a čtvrtá, nebo pořád dvě původní, jen máš v planu pozorovat v uvedených bodech)? Děkuji.
↑ jelena:
Děkuji za odpověď. Moc jsem nečekal, že by se někdo s tímto chtěl zabývat.
Nové vlny
a
jsou úplně jiné vlny(a nepůsobí společně s vlnami 1 a 2, pouze s nimi chci dosáhnout stejného výsledku jako s vlnami 1 a 2),
chci poslat z místa (1/3)L dále pravo a
chci poslat z místa (2/3)L vlevo a chci, aby jejich součet na intervalu od (1/3)L do (2/3)L dal výsledek odpovídající stojaté vlně p, vzniklé od postupných vln
a
, na tomtéž intervalu.
↑ Tscar:
u takových témat je spíš větší problém rozluštit, co je problémem, než samotné řešení problému. Tak uvidíme: uvažuješ 2 vlnění (zatím budeme uvažovat stejné amplitudy) 

opraveno součet (dle vzorce): 
no a do těch
potřebuješ nějak dostat Tvou představu ohledně
chci poslat z místa (1/3)L dále pravo a
chci poslat z místa (2/3)L vlevo a chci, aby jejich součet na intervalu od (1/3)L do (2/3)L dal výsledek odpovídající stojaté vlně p, vzniklé od postupných vln
a
, na tomtéž intervalu.
aby
a
.
Neuvažovala jsem fyzikální podstatu jevu (jen použití vzorců) + neuvažovala jsem, zda by pomohlo mít různé
a
, ještě to nechám na domyšlení.
Pochopila jsem alespoň přibližně? Děkuji.
↑ jelena:
Když nad tím teď znovu přemýšlím, ona je p_3 vlastně p_1 v jiném místě ... takže by to mělo stačit fázově posunout o tu konstantu.
Člověka holt občas ty jednoduchý odpovědi holt překvapí.
No nic, moje blbost.
Každopádně děkuji za ochotu, se kterou jsem se zde na fóru nesetkal zdaleka poprvé.
↑ Tscar:
také děkuji za zprávu. Pokud bys nad tím ještě uvažoval, tak by určitě prospělo přidat obrázky, jak to myslíš ohledně vln. Zdárné dokončení přeji.
Tak uvidíme: uvažuješ 2 vlnění (zatím budeme uvažovat stejné amplitudy)
Omlouvám se, jestli jsem to špatně pochopil, ale neměly by ty vlny být i funkcí polohy (
), nejen času?
↑ KennyMcCormick:
Zdravím a děkuji, já mám dojem, že z pohodlnosti jsem označila
, tedy to je závislé na x, přesně
.
Přesně bychom měli použit označení jako zde, s tím, že vlny (až na amplitudu A) nemají stejné charakteristiky (
,
). Ale opravdu nemám ani ověřené, ani alespoň promýšlené - ale určitě to jde napsat, že mám vlny (
bude pořadové číslo)
a zda je možné skládáním takových vln dosáhnou požadavku kolegy (kterému tak úplně nerozumím) do dosažení stojaté vlny.
Nebo zda stojatého vlnění vznikne pouze za určitých parametrů vln?
Ale jak jsem napsala, nejvíce by pomohl obrázek kolegy, čeho vlastně chtěl dosáhnout.
Nemusejí mít ty dvě vlny stejné frekvence, aby vznikla vlna stojatá?