Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mam taku otazku, hladal som na google aj na wiki a nic som nenasiel ale velmi ma to zaujima. Moja otazka znie: Existuje nejaka latka, alebo nejaka zmes taka ze ma napr. objem 1 liter a meni svoje skupenstvo plinule takym sposobom ze na dne je tuha a na vrchu je tekuta? Ale ziadne take ze dam do flasky kocku z dreva, zalejem vodou a mam to. Ja hladam nieco co meni to skupenstvo plynule. Pytam sa len zo zaujmu.
↑ Integral123:Ahoj, dobrá otázka, podnetná.
Môj názor: Vnímam zmenu skupenstva ako rapídnu zmenu vlastností, niečo ako kvantový skok-zmenu.
Navonok sa prejaví, to vnútorné preusporiadanie atomov, molekul, skokovými zmenami farby indexu lomu, vodivosti, hustoty,....
Kedže preusporiadanie atomov, molekul navzájom sa koná pod vplyvom vonkalších podmienok
( hlavne p,T), tak je zasiahnutý celý objem látky, lebo tie dve veličiny sú dosť priestupné cez hmotu.
Takže akoby naraz všetko sa preorganizuje, odoberie alebo sa pridá teplota z okolia a sme v inom stave.
Pekné sú fázové diagramy vody v 3D. ( aj na webe)
Kontinuum by sme možno zosnímali rýchlou kamerou v stave zrodu iného skupenstva, kdesi na povrchu kryštálu ako ho "obžierajú" kvapalné molekuly.... Ale v makro podmienkach blízkych nášmu vnímaniu asi nie. Nenapadá ma taká látka.
Napadá mě sklo, které je při vysokých teplotách tekuté a tuhne při poklesu teploty skutečně plynule. Takže pokud by sklo mělo průběh teploty od nějakých pokojových, kdy je tuhé až k nějakým vyšším, při kterých se zpracovává do tvarů, mohli bychom dostat požadovaný efekt.