Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
limita
dobrý večer, mohl bych poprosit o pomoc s následující limitou? napadlo mě přidat a odečíst 1 a použít větu o aritmetice limit a zbavit se e^x, ale stále mi tam zbývá ten výraz s logaritmem, věděl bych jak šikovně ho rozšířit na známou limitu, ale mám někde nějaký zásek... předem díky

Tady to je, omlouvám se, že jsem to tam nehodil rovnou
upravil jsem to až sem
ten výraz za mínuskem v čitateli se bude rovnat jedničce, ale nebude se jednat o vnitřní limitění, když tu hodnotu vypočítám a použiju ve výpočtu? právě na tom jsem se zasekl
ok, sem až všem úpravám rozumím, ale teď bych opravdu nevěděl, co s tím dál... je možnost rozšířit zlomek X-kem a použít nějak větu o limitě složené fce a aritmetice limit a vyhodit ten první zlomek, který by se rovnal jedné? a ta druhá limita by tedy byla nula?
No víme tedy, že
pro
a taky si všimneme, že je pro tuto funkci splněna podmínka "P", tj., že existuje prstencové okolí P nuly tak, že
na P. Teď použijeme VOLSF na
a dostaneme, že tato limita je jedna. Ta druhá
ale zjevně vyjde
.
mně stále prostě nejde do hlavy tohle: proč je
pro
1?
↑ talent2211:
Aha, to je pravda :) To není. Zamyslím se jak to opravit a omlouvám se.
vůbec nic se neděje :) taky s tím zkusím zabojovat
↑ talent2211:
Nějak mě nic jednoduchého nenapadá. Takže bych asi přistoupil k obecně fungujícím postupům jako l'Hospitalovo pr., nebo lépe, udělat si Taylorův rozvoj funkce
(do řádu 3 by to mohlo stačit).
To není tak složité:
, takže dostáváme
.
Zdravím v tématu,
↑ talent2211: děkuji za přepis.
-----------------
K limitě - vzpomněla jsem na toto téma a tak na 4. vzorec tabulkových. To by mohlo být použitelné pro
. Dokončení už by nebyl problém. Jak to vidíte? Děkuji.
↑ talent2211:
Stačí ukázat, že
a
Původní limita je rovna
.
↑ Pavel:
Zdravím a děkuji (ještě tady za diferenční rovnice pro kolegu děkuji),
z 1. příspěvku jsem pochopila, že odečtení/přičtení 1 kolega↑ talent2211: provedl (ale neviděla jsem, co je v samotném zadání). Nakonec ale vidím, že i mnou navrhovanou úpravu kolega provádí ↑ příspěvek 5: + následně ↑ Bati:. Tedy úprava část s ln je již vyřešena.
Ovšem
dává 0/0 (a zatím nevidím, jak bez l´Hospital). Původně jsem si představila využití vzorce
(o krok dřív), ale nebudu ani rozepisovat, jelikož se mi v tom objevuje
, pod odmocninou však v limitě je
, což nemohu použit.
Jen mi, prosím, řekni, zda počítáš s nějakou snadnou úpravou
(to bych pokračovala uvažovat u žehlení), nebo něco pěknějšího - o čem se nemám ani pokoušet uvažovat? :-) Děkuji.