Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 12. 2014 13:39

TerezaG
Škola: ČVUT
Reputace:   

Diferenciální rovnice druhého řádu - odhad partikulárního řešení

Dobrý den,
potřebovala bych poradit s odhadem partikulárního řešení diferenciálních rovnic.
Fundamentální systém, ze kterého pak partikulární řešení vychází, vytvořit umím, bohužel mi ale dělají problém příklady, kde se vyskytuje součet funkcí.. například:

$f(t)=1+2\mathrm{e}^{-3t}$ a charakteristická čísla jsou $\lambda _{1}=0, \lambda _{2}=-3$
Rozdělím si výraz na dvě funkce: $f_{1}=1$ a $f_{2}=2\mathrm{e}^{-3t}$ a teď bych $t$ napsala jednoduše jako $X_{p1}=A$ a $2\mathrm{e}^{-3t}$ jako $X_{p2}=B\cdot \mathrm{e}^{-3t}\cdot t$ protože $\mathrm{e}^{-3t}$ se ve fundamentálním systému vyskytuje právě jednou.
Ve výsledku ale mám, že první funkce má být $A\cdot t$, nechápu, kde se tam vzalo to $t$ :(

Ve skriptech je to vše rozepsáno ještě podle vzorce pro $X_{p}(t)$ ale tomu moc nerozumím :/ a spíš jsem pochopila princip, kde dopíši koeficienty A, B... podle "stupně polynomu".

Moc děkuji za radu :)

• (téma jako vyřešené označil(a) TerezaG)

#2 23. 12. 2014 22:05

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: Diferenciální rovnice druhého řádu - odhad partikulárního řešení

ahoj ↑ TerezaG:,

zkoušela jsi ze své volby zjistit, kolik je A a B? Pokud ano, asi jsi se ničeho nedopočítala. To t tam musí být proto, že pravou stranu máš tvaru

$f(t)=1\cdot t^0 +2\mathrm{e}^{-3t}\cdot t^0$

a nula je charakteristické číslo.

Budoucnost patří aluminiu.

#3 23. 12. 2014 23:36

TerezaG
Reputace:   

↑ Eratosthenes:
Jo takhle, už je mi to jasnější :)

Dobře, pokud budu mít tedy $f(t)=\mathrm{e}^{2t}-3$, tak má vyjít $X_{p1}=A\mathrm{e}^{2t}$ a $X_{p2}=C$ proč tam tedy není $C\cdot t$ ?

Moc děkuji, jsem v tom trochu ztracená :/

#4 23. 12. 2014 23:44

Eratosthenes

ahoj ↑ TerezaG:,

záleží na kořenech charakteristické rovnice (charakteristických číslech). Pokud tam není nula, stačí $X_{p1}=A\mathrm{e}^{2t}$, $X_{p2}=C$. Pokud by byla nula charakteristické číslo, muselo by být $X_{p1}=A\cdot t\cdot \mathrm{e}^{2t}$, $X_{p2}=C\cdot t$. Pokud by byla dvojnásobná, muselo by být  $X_{p1}=A\cdot t^2\cdot \mathrm{e}^{2t}$, $X_{p2}=C\cdot t^2$ atd. Jinak by to nevyšlo.

#5 24. 12. 2014 00:00

TerezaG
Reputace:   

↑ Eratosthenes:
Tak už to chápu, moc děkuju, proč to nikde nebylo napsáno takhle srozumitelně polopatě :))

Ale přeci jen ještě jedna věc:
Budu mít rovnici:

$x''+x'=t^{2}-1$, kořeny této rovnice budou tedy $\lambda _{1}=0$ a $\lambda _{2}=-1$ jak bude tedy vypadat partikulární řešení?

Takhle?
$X_{p}=(A\cdot t^{2}+B\cdot t+C) +D\cdot t$?
Nebo vlastně nevím, v jakých případech si mám tu rovnici rozdělit jakoby na dvě funkce? a pak hledat dvě patrikulární řešení?

Děkuji.

#6 24. 12. 2014 15:32 — Editoval Eratosthenes (24. 12. 2014 15:34)

Eratosthenes

↑ Eratosthenes:

TerezaG napsal(a):

... proč to nikde nebylo napsáno takhle srozumitelně polopatě :))

Asi proto, že si většina učitelů myslí, že je lepší to dávat studentům "po kouskách" a pak už to nedají dohromady úplně obecně. Já si myslím, že v tomto případě je lepší jít trochu s dělem na komára a dát to hned najednou úplně obecně a teprve pak postupovat k jednotlivostem. Takže zkusím (už spoustu let jsem to neviděl, tak doufám, že to napíšu správně).

Rovnici

$a_nx^{(n)}+..+a_0x=f_1(t)+f_2(t)+..+f_m(t)$

je třeba nejdřív vyřešit bez pravé strany. Pak se řeší jednotlivé rovnice

$a_nx^{(n)}+..+a_0x=f_1(t)$
$a_nx^{(n)}+..+a_0x=f_2(t)$
....
$a_nx^{(n)}+..+a_0x=f_m(t)$

a jednotlivá partikulární řešení se přičítají k obecnému řešení homogenní rovnice. Řešení každé rovnice

$a_nx^{(n)}+..+a_0x=f(t)$

lze vždy získat (aspoň principiálně) variací konstant. Někdy je to ale obtížné, občas až prakticky neproveditelné. Metoda "neurčitých koeficientů" (o kterou tady jde) může nastoupit v případě, že na pravé straně jsou funkce, které jsou při derivování stále stejného typu: derivací polynomu je polynom, exponenciály exponenciála a derivací součtu sinů a kosinů téhož argumentu je opět součet sinů a kosinů téhož argumentu. V tom případě je možné řešení až na koeficienty "uhodnout" a koeficienty zjistit dosazením příslušných derivací do rovnice. "Uhodnout řešení" je možné v případě,  že funkce f(t) na pravé straně má obecně tvar

$f(t) =e^{\alpha t}\left( p_m(t)*\cos \beta t+q_n(t)\sin \beta t\right) $           (1)                               

kde p_m(t) resp. q_n(t) jsou polynomy m-tého resp. n-tého stupně. Řešení se pak předpokládá ve tvaru

$X_p =  x^re^{\alpha t}\left( P_M(t)*\cos \beta t+Q_M(t)\sin \beta t\right)$                           

kde P_M resp Q_M jsou polynomy M-tého stupně (M je větší z čísel m,n) a r je násobnost kořene $\alpha \pm \beta i$.

Je-li tedy $x''+x'=t^2-1$, pak rozdělit to na dva případy

$x''+x'=t^{2}$

$x''+x'=1$

je sice možné, ale naprosto zbytečné. Pravá strana je jeden polynom. Je potřeba vzít obecný tvar (1) a dát si dohromady jednotlivé koeficienty. V tomto případě má být

$e^{\alpha t}\left( p_m(t)*\cos \beta t+q_n(t)\sin \beta t\right) = t^2-1 $

Takže $\alpha =\beta = 0$, $p_m(t)=p_2(t)= t^2-1$, q_m(t) zcela libovolný, protože je násoben nulou. Takže klidně q_m(t)=0.

Tedy:

$X_p =  t^re^{\alpha t}\left( P_M(t)*\cos \beta t+Q_M(t)\sin \beta t\right) =
 t^1e^{0t}\left( P_2(t)*\cos 0 t+0\sin 0 t\right) =t\cdot (At^2+Bt+C)
$

r=1 proto, že $0 = 0 \pm 0i$ je jednonásobným kořenem.

#7 25. 12. 2014 16:31 — Editoval TerezaG (25. 12. 2014 16:31)

TerezaG
Reputace:   

↑ Eratosthenes:
Chápu, děkuji, ale stále nevím, kdy mám tu pravou stranu rozdělit na dva případy a kdy ne. V tomto případě, pokud bych funkci rozdělila, tak za prvé by mi vyšlo, že $X_{p1}=t(At^{2}+Bt+C)$ a pak $X_{p2}=Dt$ ...což mi vychází přeci úplně jinak, než když tu pravou stranu nerozdělím :(

Děkuji :)

#8 25. 12. 2014 19:23 — Editoval Eratosthenes (25. 12. 2014 19:24)

Eratosthenes

↑ TerezaG:

Dejme tomu, že při "nerozděleném" postupu by ti vyšlo

$X_{p}=t(A_1t^{2}+B_1t+C_1)$

a při rozděleném

$X_{p1}=t(A_2t^{2}+B_2t+C_2)$

$X_{p2}=D_2t$

Pak ovšem bude $A_1=A_2;B_1=B_2;$, $C_1=C_2+D_2$

Při "nerozděleném" způsobu budeš mít partikulární řešení $X_p$, při "rozděleném" pak $X_{p1}+X_{p2}$, takže ...

Doporučuji vyzkoušet (třeba zrovna u tohoto příkladu)

#9 27. 12. 2014 16:33

TerezaG
Reputace:   

↑ Eratosthenes:
Už tomu rozumím, moc děkuji :) opravdu, vychází :)

Zápatí