Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Výroba plánovaného počtu výrobků trvá na dvou strojích různé konstrukce 18 dní. Po 15 dnech bylo nutné jeden ze strojů odstavit. Na druhém stroji pak dodělali potřebný počet výrobků za 7,5 dne. Za jak dlouho by se vyrobil plánovaný počet výrobků na každém z obou strojů?
prosím, prosím o pomoc se sestavení rovnice
Zdravím,
↑ mony: jsi nová na fóru - podívej se, prosím, do pravidel viz pravidla a snaž se napsat i něco vlastního k úloze. Např. jak jsi označila neznámé.
Pokud je u vás zvykem označovat x - počet dní, za které provede práci jeden stroj, potom část práce za den označujete jako 1/x. Nebo rozumíš označení od kolegy ↑ ewer12:, že za x označuje rovnou část práce stroje za den. Potom už nepotřebuje při řešení soustavy rovnic zavádět substituci 1/x=a. Ale jeho a Tvé označení může znamenat něco jiného.
Tak se pokusíme domluvit - jak řešíte úlohy na společnou práci a jak označujete neznáme v takových úlohách (třeba na příkladu úlohy, co jsi vyřešila). Děkuji.
Edit: opraveno "hodin" na "dní" (v úloze hodiny nejsou)
↑ misaH:
Neukázal jsem mony řešení příkladu, pouze jsem ukázal jak začít.
Vím, že by bylo optimální, kdyby se na učivo pořádně podívala a pak řešila problém sama, ale je taky možné, že na to momentálně nemá čas/ztratila se v zadání atd.
↑ mony:
Pokud tento příklad není vyjímka a ve většině takovýchto příkladů se ztrácíš, doporučuji prostudovat učivo například v této učebnici, vše je tam popsáno jasně, stačí tomu věnovat trochu času.
↑ jelena:
Použít x jako počet hodin může být občas lepší, s vycházejími zlomky 1/x se poté lépe pracuje v mezivýpočtech než s (periodickými)desetinnými čísly, použil jsem x jako část práce za den hlavně kvůli přehlednosti.
↑ ewer12:
děkuji, mně je to přehledné dostatečně - přečetla jsem Tvé označení v ↑ 2. příspěvku:. Můj dotaz je spíš na mony, jak je zvykla označovat. A děkuji za odkaz na učebnici, úlohy o společné práci jsou tam dobře vysvětleny.
ale je taky možné, že na to momentálně nemá čas/ztratila se v zadání atd.
spíš se ztratila, než, že není čas - vždyť jsou prázdniny :-) Tak to s autorkou tématu ještě dodiskutujte, děkuji a zdárné dokončení.
↑ mony:
Zdravím, to je v pořádku - jen do dalších témat přidávej, prosím, všechno, co k úloze už máš (co jsi zkoušela) - např. v této úloze bylo důležité se domluvit na způsobu zavedení neznámých (zda počet dnů, za které zvládne jeden stroj práci samostatně, nebo část práce za den, kterou zvládne jeden stroj samostatně).
Co jsi tedy zvolila za neznáme? Děkuji.