Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám problém vyřešit FŘ
v intervalu 
Jde o to, že nevím správný výsledek a ani programy k výpočtům mi moc nepomohou.
Nemáte něco, čím bych si svůj postup mohl ověřit. Jde o to, že na konci se dělá úprava dle pravidla o rovnosti dvou integrálů, a tak si nejsem moc jistý.
Díky
Zdravím,
pokud je zájem, rozepiš, prosím, podrobněji - který integrál je problémový (u a_n, b_n mělo by se objevit per partes a algebraické vyjádření integrálu ze vztahu 2I=..., odsud I=(...)/2). Pokud si to dobře představuji. Pro samotný integrál můžeš použit MAW. Stačí tak na úvod? Děkuji.
Děkuji za radu. Už jsem to vyřešil. Ono tam nejde uplatnit ten princip I=(...)/2 poněvadž tam jsou dva integrály, kde jeden má ještě navíc nějakou konstantu před. Tedy je nutné I vytknout a pak tam je výraz ((1+...)/...)*I No a ten jsem upravil a dostal na druhou stranu.
Tedy např. pro koeficient an mi vyšlo:
Pro druhý koeficient je to velmi podobné nebo stejné co jsem tak zjistil.
↑ Ibanus:
také děkuji za zprávu - ano, máš pravdu, že např. pro
nebudeme integrovat
, ale
, tedy přibude koeficientů. Idea je ale pořád stejná - per partes a algebraické vyjádření
(z rovnice, co nám vznikne). Výsledek integrování potom je (WA), úpravy a dosazení mezí jsi provedl (zkontrolováno, předpokládám, máš).
Děkuji a označím za vyřešené.
Stránky: 1