Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
poradil by mi prosím někdo s algoritmem pro následující úlohu ?
Máme určitý zástup lidí, kteří dorazí k lávce. Lávka má nějakou nosnost a každý člověk jde jinou rychlostí. Potřebujeme vytvořit skupinky lidí, tak aby se lidé dostali co nejrychleji přes lávku. Lidé se nemohou předbíhat.
Díky za rady, stačí i drobné popostrčení.
ahoj ↑ vajjicko:
uspořádej všechny podle rychlosti, jakou chodí, a posílej skupiny od nejrychlejší po nejpomalejší (anebo naopak - to už je pak jedno).
↑ Eratosthenes:
Napsal jsem to asi nepřesně... pořadí lidí se nesmí měnit..
↑ vajjicko:
Pokud se nemohou "předbíhat" ani před lávkou, pak půjdou tak, jak přišli, a na úloze není co řešit.
↑ Eratosthenes:
je co řešit, musí se vytvořit skupinky lidí, které budou přecházet lávku a součet vah lidí nepřekročí nosnost a rychlost skupiny bude daná nejpomalejším člověkem. A zároveň to řešení bude nejrychlejší..
↑ vajjicko:
Vytvoříš první skupinu n lidí tak, aby nepřekročili váhu, a pustíš je. Další člověk vyrazí, až z lávky "zmizí" jeho váha. Nevidím problém...
↑ vajjicko:
↑ Eratosthenes:
Ahoj :-),
jen bych doplnil. V tomhle typu prikladu se vetsinou pousti skupina najednou za sebou a az prejde, tak se pousti druha (jinak nema smysl trideni do skupin)?
↑ Eratosthenes:
Jeste myslim, ze bys mel zohlednit rychlost pri tvorbe skupiny nejen hmotnost. Pokud maji tedy prejit co nejrychleji, tak pokud mozno pustis nejpomalejsi cleny spolu, aby nezdrzovali dalsi skupiny.
↑ O.o:
Kdybych mohl vybírat, koho pustím či nepustím spolu, je vyřešeno zde - ↑ Eratosthenes:
Ale pořadí prý nemohu měnit. Ani na lávce, ani před ní. Proto mi to nedávají smysl ani skupiny, ani rychlost. Ani jedno totiž nemůžu ovlivnit.
↑ Eratosthenes:
Myslim, ze to upresneni nepresnosti z tretiho prispevku zaneslo vetsi zmatek nez napravila xD.
↑ Eratosthenes:
Môžeš rad "posekať" po niekoľkých ľuďoch podľa hmotnosti a sekundárne asi aj podľa rýchlosti, zdá sa mi.
Či?
↑ misaH:
Jestliže se "pořadí lidí nesmí měnit" ani na lávce, ani před ní, pak musí jít tak, jak přišli a žádné "posekání" ničemu nepomůže. Jediné, co můžu dělat, je posílat lidi, jak mi přicházejí pod ruku, tak, aby lávka byla maximálně zatížená.
Prostě pošlu prvního, druhého až n-tého a s dalším musím počkat minimálně do doby, než první přejde. Bude-li n+první lehčí než první, který přešel, může jít, pokud ne, musí ještě počkat. Atd.
Žádné skupinky tady nemají smysl.
↑ Eratosthenes:
:-)
A to sú tie skupinky - aby sa lávka neprelomila, občas musíš prechod pozastaviť.
Ale možno sa oplatí "prerušovať" ešte aj kvôli rýchlosti, ibaže to už moja hlava nepojme vôbec :-D